2013.01.24. 19:16
Remekeltek a diákok
Kétévenként rendezik meg a Schnitta Sámuel országos emlékversenyt, melynek területi fordulójára csütörtökön került sor a Séf Szakképző Iskolában, három csapattal.
Alaposan készültek a versenyre a diákok, mondta Mikóczy Zoltán, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület közép-dunántúli régiós elnöke, aki a versenyt vezette. A részt vevő iskolákat öttagú csapatok képviselték. A Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola pincéreit, Ujvári Ramónát és Körmendi Dávidot Antal Zoltán készítette fel, míg a Barthalos Ingrid Erzsébet, Méreg Zoltán, Weiszdom Judit alkotta szakács-cukrász tanulók oktatója Andó Pál, a csapatvezető Fazekasné Soltész Rita volt. A házigazdák a Séf Szakképző Iskola pincérei: Szász Levente és Ferenczi Gergő, felkészítőjük Somogyi Tivadar, a szakács-cukrász tanulók: Tóth Tamás, Zoller Dávid, Makai Melinda, akiket Maurer István tanít a szakmára, a csapatvezető Németh Katalin. A tapolcai Széchenyi István Szakképző pincéreit, Tóth Viktóriát és Takács Dánielt Szigethy Péter, a szakácsokat, cukrászokat, Szabó Gerghelyt, FarkasTamást és Pap Krisztinát Gyurecska László tanítja, a csapatvezetőjük Lakatos Ferencné.
Az iskola tankonyhájában három iskola szakácsai, cukrászai készítették el a négyfogásos ételsorokat (Fotó: Gáspár Gábor)
A zsűri elnöke Voleszák Zoltán volt, tagjai Domonkos Miklós, Moór Csaba, Perger József, Punk Ferenc, Varga Zoltán. A versenyben elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt meg kellett oldaniuk a diákoknak. Szakmai és műveltségi tesztet töltöttek ki, a szakmájukban használatos eszközöket ismertek fel, kétféle ünnepi terítéket készítettek. Az egyik feladatban a pincéreknek az Anna-bál menüjét kellett összeállítani és hozzá italt ajánlani. Emellett egy-egy négyfogásos éltelsort készítettek el és szolgáltak fel. Megyénket a miskolci országos döntőben a Séf képviseli, második a Jendrassik-Venesz, harmadik a Széchenyi iskola.
Schnitta Sámuel kimagaslott a szakmában
Schnitta Sámuel 1893-tól 1968-ig élt. Számos hazai és külföldi kávéházban, étteremben, szállodában dolgozott, illetve ezeket vezette és mintegy harminc tanulmányt írt, melyekben a gasztronómát tanuló diákokat készítette fel a munkára. A gasztronómusok egyik legrangosabb díját nevezték el róla. A mostani verseny több zsűritagja is megkapta ezt az elismerést. Az emlékversenyt két évvel ezelőtt tartották meg először a pincér-, szakács- és cukrásztanulóknak, azóta kétévenként szervezik.