Hírek

2013.01.18. 16:58

Máig ható trauma a német nemzetiség kiűzése

Veszprém – A németségnek máig ható feldolgozatlan traumája, hogy egykoron kiűzték őket szülőföldjükről, Magyarországról.

Tremmer Tamás

A magyar országgyűlés a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-ét. Nem véletlenül: 1946-ban ezen a napon kezdődött a németek kiűzetése. A nemzetiség tagjait erőszakkal arra kényszerítették, hogy elhagyják szülőföldjüket, Magyarországot. E szomorú két esztendő eseményeiről nem szabad megfeledkeznünk, mondta dr. Albert Vendel,  a veszprémi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, amikor a Megyeháza Szent István termében pénteken tartott megemlékezés résztvevőit köszöntötte.

Súlyos időszak volt ez hazánk és a német nemzetiség életében egyaránt, fogalmazott ünnepi beszédében Schindler László, a Lovassy László Gimnázium német nemzetiségi tagozat vezetője, az országos német nemzetiségi önkormányzat tagja. A kiűzetés máig feldolgozatlan traumája a németségnek. Szerinte objektív módon meg kell ismerni a múlt történéseit, hogy ilyen sajnálatos esemény többet ne fordulhasson elő. Szakítani kell azzal, hogy a magyar történetírás csak szélsőségekben tud gondolkodni: fekete vagy fehér, kuruc vagy labanc. A XX. század eseményeivel kapcsolatban még nem történt meg a szembenézés, lásd Trianon, holocaust, németek kiűzetése. Látszik, nem szívesen ismerjük be saját hibáinkat - fogalmazott a tagozatvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!