Hírek

2013.01.03. 21:12

Először bírálták helyben a borokat

Badacsonytomaj - Rendkívüli esemény színhelye volt a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, megtartották a régiós bírálatot.

Varga Ibolya

Varga Zoltán kertészmérnök, a Balatoni Borvidéki Régió soros elnöke, aki a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke is, elmondta, hogy nemcsak a régióban, országosan is először bírálták helyben a borokat.

A megye borosgazdái már régen szerették volna elérni, hogy nagyobb szerepet kapjanak a borok forgalombahozatalát megelőző vizsgálatokban, de eddig  elutasították őket. Egy minisztériumi rendelet viszont már előírja a helyi borbíráló bizottságok megalakítását. A borrégiót a Balatont körülölelő borvidékek és a Somló alkotják. A bizottság titkárának Kulka Gábort választották meg, aki a térség borászati főfelügyelőjeként dolgozott a közelmúltig.

A bírálatokat teljes mértékben a legszigorúbb előírásoknak megfelelően végzik el a bizottságok tagjai. Ők kivétel nélkül szakemberek, és külön vizsgát tettek a borbírálatból is. A munkát úgy végzik el, hogy nem láthatják egymást, teljes mértékben csak a borokra koncentrálnak. Az elkülönítés szakmai szempontból is indokolt, hiszen, ha látják egymást a borbírák, akkor óhatatlanul hatnak egymásra, egy elismerő csettintés vagy egy savanyú ábrázat befolyásolhatja a pontozást. A bírálatra a borrégióból hozhatnak mintákat, melyeket a megadott időpontokban a titkár vagy a megbízottja vesz át. A palackokon fel kell tüntetni az azonosításhoz szükséges adatokat, és úgy kell lezárni őket, hogy a tartalmukhoz a bírálat megkezdése előtt  senki ne férjen hozzá. A mintából a bor érzékszervi értékeléséhez két palackot kell biztosítani, melyek együttes űrmértékének legalább egy liternek kell lennie. A termelőknek költségkímélő megoldás a régiós bírálat, és a helyi értékítéletet is jobban tükrözi.

A legszigorúbb előírások pontos betartásával végzik a badacsonyi intézetben a Balaton térségében érlelt borok érzékszervi vizsgálatát (Fotó: Penovác Károly)

A borrégiónál megtalálhatók a termékleírások, melyeket Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Balaton-melléki, Káli, Nagy-Somló, Somlói, Tihany, Zala néven találnak meg az érdeklődők. A bírálatokon azt vizsgálják, hogy ezeknek megfelelnek-e a kész borok. A borokat kedden és szerdán 8-12 óra között veszik át, a következő bírálat január 10-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!