Hírek

2012.12.26. 18:09

Weisz Fanni: egy mosolyért ezret kapunk

Weisz Fannit mint hallássérült fotómodellt sokan a televízióból ismerik. A profi képek némelyikén igazi végzet asszonyaként néz ránk, a valóságban azonban teljesen más.

Szabó Zsuzsanna

Őszinte, kedves és meglepően közvetlen. A tiszta, hófehér szín jut róla eszembe. Természetessége, kislányos bája mögött meghúzódó mély gondolatai üdítően hatnak a csillogó, manírral teli világban. Tényleg úgy viselkedik, amit vall is: mosolyog, mert egy mosoly mindennél többet ér.

 

Weisz Fanni, a sikeres fotómodell példája is bizonyítja, hogya fogyatékkal élőemberek is értékes tagjai tudnak lenni a társadalomnak (Fotó: Penovác Károly)

Vujity Tvrtko legújabb könyvének veszprémi dedikálásán találkoztunk Weisz Fannival. Friss szellőként libbent be Tvrtko oldalán a zsúfolt könyvesboltba. Bájos mosolyával üde színfoltként vált ki az ajándékokért rohangáló arctalan tömegből. Fanni a főszereplője Tvrtko Pokoli történetek - A királynő beszéde című könyv egyik fejezetének, és a cím is rá utal. Fanni, mint mondja, nagy megtiszteltetésnek tartja ezt, és örül, mert úgy érzi, így rengeteg emberhez eljut az üzenete, hogy a fogyatékkal élő emberek is értékes tagjai tudnak lenni a társadalomnak, ha megkapják a kellő figyelmet és segítséget.

Tvrtkóra mentoraként tekint, azt mondja, rengeteget tanult tőle.  
- Ő a legjobb barátom és a példaképem, bízom benne. A segítségével tanultam meg önálló döntéseket hozni.
A népszerűség nem ijeszti meg, inkább az azzal járó felelősség. Tudja, hogy rengeteg fiatal figyel rá, akiknek példát kell mutatnia. Ez persze nem volt könnyű, hiszen ahogy a könyv is írja, kiskorában sokszor csúfolták mássága miatt. Ez annyira megviselte, hogy sokáig meg sem mert szólalni.
- Siket vagyok, és úgy gondolom, ha az emberek szépnek látnak, akkor ezt a szépséget ki kell használnom arra, hogy elfogadtassam, nem vagyunk egyformák. Ehhez először saját magammal kellett harcot vívnom nap mint nap. Hogy elfogadjam, nem vagyok kevesebb azért, mert nem hallok. Ebben óriási erőt adott nekem Tvrtko. Szépen lassan, lépésről lépésre mutatta meg, mire vagyok képes. Ezt az erőt akarom megmutatni mindenkinek. Azt, hogy mindenre képesek lehetünk, akarattal és kellő kitartással. Célom és nagy álmom ezért a jelnyelv népszerűsítése.

Fanni szerint a másság elfogadását már gyerekkorban el kell kezdeni, mert az esélyegyenlőségnek születésünk pillanatában kell folytatódnia és nem tizennyolc évesen elkezdődnie.  Le kell győzni a félelmeinket és el kell fogadnunk egymást olyannak, amilyen. Nyitnunk kell egymás felé és integrálni a másságot mindennapjainkba. A legfontosabb, hogy mindez gyermekkorban kezdődjön, mert ők még nincsenek megfertőzve semmilyen téves gondolattal, ezért sokkal nyitottabbak.

Fannit elnéztem, ahogy időnként néhány sorstársával  jelbeszéddel  társalgott és jóízűeket nevetgéltek. Ekkor döbbentem rá, mit éreznek ők hasonló helyzetben. Leírtam neki, hogy rossz érzés és dühít, hogy én nem ismerem az ő nyelvüket, és nem értem, miről beszélgetnek. Azt válaszolta, tudja, mit érzek, mert ő is pontosan ugyanezt élte át nap mint nap.  Ezért később néhány alkalommal halló barátaimat, ismerőseimet elvittem siket közösségbe. Döbbenet volt. Akadt olyan, aki úgy szorította a kezem, hogy egy percre sem tudtam egyedül hagyni, mert annyira félt.

Fanni édesanyjával és szintén siket bátyjával, Gáborral él, akin, mint mondja, édesanyja mindent megtanult, hogy neki már könnyebb legyen.
- A saját tapasztalataimat szeretném ezért megosztani minden siket kisgyermeket nevelő szülővel, hogy nekik és babáiknak már boldogabb életük legyen. Ezért alapítottuk meg a Csend Hangja Klasztert, amely olyan példa nélküli összefogást valósít meg a cégek és szervezetek között az esélyegyenlőség javítása érdekében, amely segít hangot adni a csendnek, minden fogyatékkal élőnek, akinek a hangja eddig nem hallatszott messzire. A szervezet és egy telefonos vállalat közös munkájából megszületett a Csend Hangja Flotta is, ami a siketek és családjaik, munkatársaik és barátaik telekommunikációját akadálymentesíti.

Bár Fannit legtöbben fotómodellként ismerik, e mellett szülővárosa, Pécs arca és háziasszonya, egy éve pedig annak a szegedi cégnek az arca, ami 60 százalékban megváltozott munkaképességűeket alkalmaz. Ezenkívül másodszor tevékenykedik a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként és a Cipősdoboz-akció arcaként. Nem csoda, ha úgy érzi, eredményekben gazdag évet tudhat maga mögött.

 

Ha tündérek léteznének, s azt kérdeznék, mit szeretnék, akkor azt kívánnám a világnak, hogy a Föld és minden élőlénye legyen egészséges, mindig legyen mit enni, és ezzel minden gond megoldódna. De mivel jó tündérek nincsenek, így azt kell kívánnom, amit képesek vagyunk megvalósítani. Azt üzenem, szeressük egymást, hogy mi is szerethetőek legyünk. S amit édesanyám tanított mindig, egy mosolyért ezret kapunk cserébe. Ne azon gondolkodjunk, másnak mije van és nekünk az miért nincs, hanem azon, mi van nekünk és mit tudunk ezzel adni másoknak is. Így lehetünk hasznosak a társadalomnak és ettől lesz szebb a saját életünk is. Figyeljünk a szép pillanatokra, mert azok adnak erőt mindnyájunknak - hangsúlyozta az ünnepeket otthon, családjával töltő Fanni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!