Hírek

2012.11.12. 16:57

A polgári repülés beruházási döntéseket segít

Pápa - A közelmúltban jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy a pápai repülőtér a katonai mellett polgári hasznosításúvá is válik. A kormánydöntésnek a városra gyakorolt pozitív hatásait dr. Áldozó Tamás polgármester foglalta össze lapunk számára.

Nagy Imre

- Volt annyira bölcs a kormány, hogy logikus döntést hozzon. Ezzel elmondtam mindazt, ami korábban ezt megakadályozta, ugyanis a korábbi döntések nem feltétlenül a logika mentén, hanem helyi parciális vélt, vagy valós érdekek mellett kívántak megszületni. Hiszen ha azt nézzük, hogy melyik repülőtér infrastruktúrája, melyik mögött álló humán erőforrás alkalmas arra, hogy ott a legolcsóbban, a legnagyobb teljesítményű repülőteret lehessen üzemeltetni, akkor ez mindig is a pápai mellett szólt. Nálunk folyamatosan működő repülőtér van, olyan, ahol már azok a szolgáltatások is kialakultak, amiknek máshol való létrehozása aránytalan anyag- és költségráfordítást igényelne. Gondolok itt például a repülőtéri tűzoltóságra, a határ- és vámrendészet jelenlétére. Ezek kialakítása nem megy máról holnapra, komoly előkészítést követelnek. Itt olyan minőségű kifutópálya áll rendelkezésre, ami mind a katonai, mind a polgári légi közlekedés normáinak megfelel - fogalmazott Pápa polgármestere, majd évekkel ezelőtti nyilvános testületi ülések jegyzőkönyveit, határozatait mutatta. Ezek szerint a város képviselő-testülete már a nyolcvanas években is foglalkozott a polgári repülés lehetőségeinek vizsgálatával.

- Folynak az előkészületek egy megvalósíthatósági tanulmány készítésére a 83-as út új nyomvonalon történő megépítéséről. Ez az autópályával épít ki kapcsolatot. Ugyancsak megvalósíthatósági tanulmány készül a pápai keleti elkerülő út építéséről. Úgy készülhetnek tehát hosszú távú stratégiai tervek, hogy ezek figyelembe veszik a polgári hasznosítást is. A pápai repülőtér a legnagyobb ipari központoktól amúgy sem esik messze, ám a menetidő Győr-Pápa közt így harminc percre rövidül - mondta Áldozó Tamás. A polgári hasznosítás egyébként adóbevételeket is jelent a városnak, de talán ennél is fontosabb, hogy munkahelyeket generál. 

-  A munkahelyek tekintetében nagyjából ugyanarról beszélhetünk, mint a katonai repülés esetében. Az más kérdés, hogy a funkciók és ezek kiszolgálása magyar részről a Honvédelmi Minisztériumon keresztül történik. A polgári repülést nyilván nem a személyforgalom jelenti, ez a kisebb súlyú. A nagyobb a légi teherszállítás. Pápán azokat a logisztikai funkciókat kell megteremteni, amik ezt kiszolgálják. Raktárakat kell építeni és üzemeltetni, meg kell teremteni az átrakó kapacitást, rendelkezni kell esetleges átcsomagolási képességgel, illetve a repülést kiszolgáló szolgáltatásokat, például az üzemanyag-feltöltést. Azt remélem, hogy a bejelentés további segítséget nyújt például - még a mai gazdasági viszonyok közepette is - a szállodaépítési kedv növekedéséhez. A beruházó most a hitelpiaci válság miatt nem jut forráshoz. Ma nincs szálláskapacitás, és a város a mai állapotában nem jelent olyan turisztikai attrakciót, ami utazási döntést befolyásoló lehetne. Bízunk abban, hogy ez hamarosan változik, és a turizmus számára elérhetőek leszünk. A turizmus a saját bevételeknek ma öt-nyolc százalékát termeli ki, reményeink szerint ennek a súlya lényegesen nagyobb lehet, ez pedig a lényegesen több látogatóból keletkezhet - mondta el a város polgármestere, aki arról is szólt, hogy a kormányzat ezzel a döntéssel egy lehetőséget kínált fel a gazdaság számára.

A gazdaság kulcsfontosságú szereplőinek értékelniük kell ezt a helyzetet, ami beruházási döntéseket segíthet. A repülőtéri munkálatok hamar megkezdődhetnek, de a polgári célú hasznosítás önmagában olyan befektetést igényel, ami közpénzből nem várható, annak eleve magántőkét kell bevonnia. - A katonai és a polgári repülés összehangolása számos egyeztetést, koncepciót, tervet, területi elrendezést jelent, így én azt gondolom, hogy többéves távlatban hozhat eredményt. Tekintettel kell lenni arra, hogy további katonai fejlesztések is várhatók, ezek a SAC-program keretében történnek meg. És végül: továbbra sem tettünk le arról, hogy a légimentő bázis kialakítása Pápán történjen meg. Ennek léte semmilyen szempontból nem jelent akadályt sem a katonai, sem a polgári hasznosítással kapcsolatban - fogalmazott Áldozó Tamás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!