Hírek

2012.04.25. 17:20

Príma a veszprémi klíma

Veszprém - A város klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért Klímasztár-díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől. A díjátadás csütörtökön lesz Ausztriában.

Tremmer Tamás

Az Európai Klímaszövetség hazai hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség önkormányzatok részére Klímasztár 2011 - Helyben az éghajlat védelméért címmel tett közzé felhívást a legjobban megvalósított éghajlatvédelmi tevékenyégért járó díjért. Ezt Veszprém elnyerte, majd pályázata alapján az Európai Klímaszövetség díját is kiérdemelte.

Veszprém olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás megfékezéséhez, tájékoztatott Józsa Tamás kabinetfőnök. Ezek közé sorolta például Veszprém energiastratégiáját, A kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében programot, valamint a kerékpárúthálózat fejlesztését.

Kifejtette, az energiastratéga az élhetőség fenntartására összpontosít. Veszprém energiapolitikájának sarkalatos pontja, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti a város szén-dioxid-kibocsátását, és részben törekszik az energiafüggetlenségre. Energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja fedezni.

A Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében megvalósult projekt az ökológiai fenntarthatóság irányába mutat. A Séd patak völgyében létrejött egy túraútvonal, mely a veszprémi várat összeköti az állatkerttel. A majd' 12 hektáron nagyarányú parkosítást végeztek, három új játszóteret építettek, rendbe tették a városi dísztavat, megújították a  völgyhíd sziklakilátóját és a Szent Benedek-hegyi sétautat. A projektre - jelentős uniós támogatás mellett - másfél milliárd forintot költöttek.

Veszprém kerékpárutakra az elmúlt két évben uniós források bevonásával összesen 600 millió forintot költött. A Klímasztár pályázatban bemutatott, a belvárostól a déli intézményközpontig létesült kerékpárút mára már tovább bővült, a városon belüli kerékpáros útvonalak hossza megközelíti a kilenc kilométert. Ezzel azonban nem ért véget a fejlesztés. Elkészültek a Veszprémet Nemesvámossal, illetve Márkóval és Bánddal összekötő kerékpárút tervei, az építések az idén megkezdődnek.

Mindezeknek köszönhetően Veszprém Klímasztárrá vált, a díjat csütörtökön veszik át a Bécs melletti Schlosshofban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!