Hírek

2010.10.28. 06:32

A környezetvédelmi beruházás a hibás?

Budapest - Az előzetes szakértői vélemény szerint talajtörés miatt szakadt át az ajkai zagytározó fala. A MAL jogi képviselője szerint tehát természeti katasztrófa történt.

Németh F. Bernadett

Dr. Ruttner György ügyvéd lapunknak elmondta: az előzetes szakértői véleményt a mélyfúrások során vett talajmintának még igazolnia kell, ám ebből is következtetni lehet a lényegre.

- Talajtöréskor a talaj mélyrétegei elcsúsznak egymáson és ami a felszínen van, az eldőlt – valahogy úgy, mintha a szőnyeget húznánk ki valaki alól – magyarázta az ügyvéd. – A talajtörést viszont a nagy mennyiségű csapadék okozta, ami nem tudott természetes módon távozni, mivel a zagytározóhoz kötelezően megépített résfal nem engedte. A résfalat, mint környezetvédelmi beruházást az új tulajdonosoknak kötelezően meg kellett építeni, ez benne volt az 1997-ben aláírt privatizációs szerződésben.

A 16-18 méter mélyen a talajba hatoló résfaltól azt várták, hogy ne engedje elszivárogni a mérgező anyagokat. A résfal azonban beszorította a csapadékot, amitől megváltozott a talaj szilárdsága is. Ezért következett be a talajtörés. A katasztrófához hozzájárult az is, hogy a tározó alatt a talaj szerkezete eltérő, a déli oldalon valaha lápos, mocsaras volt, az északin pedig agyagos. A csapadék hatására a talaj süllyedni kezdett, az eltérő szerkezetű talajok eltérő mértékben. Mindezen természeti erők együttes hatása vezetett oda, hogy a tározó fala kidőlt.

Természeti katasztrófáról van tehát szó, amit, mint külső erőt, a cég menedzsmentje és munkatársaik nem tudtak elhárítani.
Az előzetes szakvéleményt néhány héten belül igazolhatják a mélyfúrások, és azok eredményeinek elemzése, mondta végül dr. Ruttner György.

 

Dossziénk a katasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!