Hírek

2010.07.01. 13:48

125 éve született Novák Lajos

Tilhof Endre Devecseri életrajzi lexikonában bukkantam Nováky (Novák) Lajos devecseri plébános életútjára.

Czeidli József

125 éve (1885. július 28.) született Rábaszécsényben Novák Márton asztalos és gátőr, valamint Juhász Julianna szülőktől. Teológiai tanulmányait Pozsonyban végezte, majd kapucinus rendbe lépett (Novák Kandid néven), s 1908. július 8-án szentelték pappá.

Az első világháború alatt tábori lelkész volt, ahol magatartásáért magas kitüntetésekben részesült. 1920 után a Vitézi Rend tagjává is megválasztották. 1927-ben nevét Novákyra változtatta.

1935. április 9-től 17 éven át Devecser plébánosaként élénk tevékenységet folytatott. Megszüntette a templom körüli piacot, új orgonát építtetett, templomi zenekart szervezett, megnagyobbíttatta az iskolát, a kultúrház részére mikrofont és hangszorókat - az iskolának filmvetítőt vásárolt.

A város közéletében is jelentős szerepet töltött be (Somló bizottság igazgatója, Kaszinó-választmánynak tagja, elnöke a Katolius Legényegyletnek, a Katolikus Gazdakörnek). Születésének jelentős évfordulóján a város lakossága tisztelettel őrzi emlékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!