Hírek

2009.01.19. 03:29

Váltás előtt a szakértők

<b>Veszprém</b> - Információink szerint a rendőrségen körvonalazódott egy elképzelés arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a bűnügyi szakértőket ismét visszahelyezni állományba, azonban a témában sem az ORFK, sem az igazságügyi minisztérium nem nyilatkozik, pedig kérdéseinket már több hete elküldtük.

Halmos György

A bűnügyi szakértők 2007 májusa óta Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet (BSZKI) állományában dolgoznak. (A kérdés a korábban a megyei fő- kapitányságok és az ORFK állományába tartozó, hagyományos értelemben vett kriminalisztikai, azaz fegyver-, írás-, ujjlenyomat- és nyomszakértőket érinti. 

Rajtuk kívül vannak más civil, azaz nem a testülethez tartozó igazságügyi szakértők is, akiket a szakértői jegyzékből választanak ki. Hagyományos kriminalisztikai szakértők egyébként nem igazán dolgoznak a magánszférában.)

A szakértőket korábban a rendőrség állományában foglalkoztatták, azonban egy törvénymódosítás alapján két esztendeje szakértőként nem járhat el büntetőügyben olyan személy, aki nyomozóhatósággal alkalmazotti vagy szolgálati viszonyban van. 

A jogszabály megalkotásának szándéka az volt, hogy az elfogultság látszatát is kerüljék, azaz olyan szakértők adjanak véleményeket, akik nem tartoznak a nyomozóhatósághoz. Ennek a helyzetnek a megoldására született az a megoldás, hogy a szakértőket, már aki vállalta, berendelték a BSZKI-hoz, azaz már nem a rendőrség munkatársaként adta a szakvéleményt. 

Az igazságügyi szakértőket határozatlan időtartamra rendelték be a kutatóintézethez, feladatuk, szolgálati helyük változatlan maradt éppúgy, mint a jogszabályok alapján járó kedvezmények. 

A minisztérium korábban úgy foglalt állást, hogy a berendelés csak ideiglenesnek szánt megoldás, hosszabb távon a szakértést teljes mértékben kiszervezik a rendőrségtől. Ennek ismeretében ugyanakkor érdekes, hogy az ORFK-n van olyan elképzelés, ami szerint a szakértőket visszavennék a rendőrséghez. 

Ezzel kapcsolatban viszont felmerül az a kérdés, hogy a szakértők mit szólnának ehhez a lépéshez? 

Nem valószínű, hogy teljes mellszélességgel kiállnának a visszahelyezés mellett, ugyanis a rendőrség állományában korábban helyszíni munkát és portyaszolgálatot is el kellett látniuk, amit a BSZKI-nál nem, vagyis nem járnának jobban, sőt a jogszabályi háttér ismeretében törvényességi aggályok ugyancsak felmerülhetnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!