Hétvége

2015.07.03. 12:40

Valóra vált álom

A Somló-környéki Biztos Kezdet Gyerekházak életében minden egy álommal kezdődött. Néhány elhivatott, a közösségért tenni akaró és tudó ember álmával.

Az álmodókat az vezérelte, hogy a nehéz sorsú, küzdelmekkel teli életű kisgyermekes családok mindennapjain könnyítsünk, a terhek cipelésének egy részét átvállaljuk. Pontosan nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk, de biztosak voltunk abban, hogy meg akarjuk, meg kell csinálnunk.

Belevágtunk, és néhány hónap alatt Devecserben, Iszkázon és Somlószőlősben megnyitották kapuikat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában gyerekházaink. Mindhárom helyen gyönyörűen felújított, minden szükséges eszközzel felszerelt, biztonságos házban fogadtuk és fogadjuk a mai napig is a családokat a devecseri járás településeiről. Az elhivatott csapatot alkotó munkatársak személyisége, szaktudása, a segítő tevékenységről alkotott közös, a Máltai Szeretetszolgálat alapértékeivel megegyező hitvallásunk segíti céljaink megvalósítását. A szakmai közösség minden tagja mindennapi kis csodákkal járul hozzá ahhoz, hogy otthont tudjunk adni az embereknek – a szívünkben!

A biztos kezdet gyerekházak arra hivatottak a Somló lábánál is, hogy az öt év alatti, óvodába még nem járó kisgyermekeket nevelő családokat fogadja. A korai szocializációs fejlesztés hétköznapi, játékos, kreatív eszközeinek aktív használatával a gyermekek nagyobb eséllyel vághatnak neki a közösségi lét számukra első állomásának, az óvodának. Meggyőződésünk, amelyet már kutatási eredmények is alátámasztanak, hogy a korai életkorban kapott, a gyermek személyes igényeire megfelelő választ adó fejlesztő tevékenység a későbbi életükre is jelentős pozitív hatást gyakorol majd, iskolai előmenetelük eredményesebb lesz, felnőtt életük pedig sikeresebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb. A szülő és a gyermek együtt átélt élményei, a közös tanulás, majd a tudás okozta öröm hosszú időre elég tartalékot ad a családoknak a folytatáshoz.

A szakemberek partneri, segítő együttműködése, a tőlük érkező pozitív visszajelzések; a családok őszinte tenni, változtatni akarása; a közös eredmények mind azt bizonyítják – nem csak számunkra –, hogy jó úton járunk.

A házak megteltek élettel. Megszemélyesedtek sorsok, történetek, életutak. A szemünk előtt cseperedő, ügyesedő gyermekek, a szülők öröme gyermekük fejlődése láttán, a családok felől áradó bizalom és nyíltság átsegített bennünket a mindennapok nehézségein.

Most itt ülök a devecseri gyerekház udvarán. A nyár tombol. Körülöttem a nyugodt, rendezett udvar, szép növények, pihenő játékok. Hátul a burjánzó, második évében már kiteljesedő kert ontja a gyümölcsöket, zöldségeket, meghálálva a beléfektetett munkát a szülőknek, munkatársaknak.

Jó itt lennem.

Az a bizonyos kezdeti álom valóra vált.

Preininger-Horváth Edina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!