Hétvége

2015.09.19. 18:48

Lovagolnak, néptáncot tanulnak a kertai diákok

Alapítványi támogatással járnak lovagolni az iskola diákjai. A településen hagyományuk van a lovas-sportoknak, így természetes volt, hogy az érdeklődő gyerekek is megkapják a lehetőséget. A község ismert a lovasok körében, a két lovarda üzemeltetőjéhez, Topár Zsolthoz és Sandi Gáborhoz a térségből is járnak, mondta Nagyné Varga Anikó polgármester.

Tisler Anna

Az iskolás gyerekekkel Sandi Gábor lovasedző foglalko-

zik, aki maga is sokszoros bajnok.

– A lovassport abban különbözik más sportágaktól, hogy itt a sporteszköz nem egy tárgy, hanem élőlény, amelyiknek lelke, akarata van, és igényli a szeretetet, a törődést – fogalmazta meg az oktató. – Ez az első, amit a gyerekekben tudatosítunk. A lónak érteni kell a viselkedését, együtt kell dolgozni vele. A szakkörösök az állat etetésében, gondozásában is részt vesznek. Minden olyan feladatot elvégeznek, amelyre az életkoruk és fizikai állapotuk miatt képesek. A foglalkozásra nagy az igény. Kérjük a jelentkezőket, hogy csak az jöjjön, aki komolyan gondolja, és legalább egy tanévet járni szeretne. Hisszük, hogy a gyereknek akkor is joga van megismerkedni ezzel a sportággal, ha családja nem tudná megfizetni. Azért döntöttünk úgy, hogy ingyenesen biztosítjuk a lehetőséget.

Az oktatás a kertai sportegyesület lovas szakosztálya keretében zajlik. Az egyesületnek régebben labdarúgócsapata is volt. A megyei első osztályban is értek el sikereket. A csapat megszűnt, kevés volt a sportolni szerető fiatal, akinek a tanulás vagy a munka mellett erre is jutott rendszeresen ideje. A község lakói bíznak abban, hogy hamarosan ismét tudnak csapatot indítani. Addig is rendben tartják a sportpályát, az előtte levő tágas parkolót. A pályát tavasztól őszig rendezvénytérként is használják, a fellépőket színpad várja. Fejlesztési terveik között szerepel az öltöző felújítása, valamint a színpad fölé tető építése. A közösségi rendezvények is ott zajlanak, valamint nyáron a kiscsőszi Pajtafesztivál fellépői közül a montreali és az erdélyi táncosok adtak műsort a kertaiaknak. A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy tehetséges helybeli táncosok is bemutatkozhassanak. Az iskolában a művészeti alapképzés keretében a gyerekek néptáncot is választhatnak. Oktatójuk

Gaschler Beáta.

Az általános iskolának a 2015–16-os tanévben 104 tanulója van, akárcsak az elmúlt évben, tudtuk meg Dukai István igazgatótól. A gyerekek nagy része a körjegyzőség négy településéről, Kertáról, Kamondról, Karakószörcsökről és Iszkázról jár. Az iskola tágas épületéhez nagy udvar is tartozik, ahol tudnak szünetekben mozogni a diákok. A kis létszámú osztályokban mindenkire jut idő. Sok a sikeres tanuló. Minden évben tudják indítani a képzőművészeti alapképzést, az angol, a német, a sakk, a logikai játék szakkört, valamint idén vezették be a tanulásmódszertani foglalkozást. Zenét is tanulhatnak, akik abban tehetségesek. A napközire is van igény, három csoportot indítottak. A bejáró diákokat tanár kíséri ki az iskola melletti buszmegállóba.

A hatodikos Orsós Róbert és Ónodi Alex kísérletet mutatott be Szalai Zsolt tanárral együtt

Az óvodában szeptemberben két csoport indult 37 gyerekkel. A létszám az év folyamán növekszik, a harmadik évüket betöltött gyerekeket beíratják. Ebbe az intézménybe is fogadják a környező településen élőket is. Az intézményben vezetőváltás történt, 40 év munkaviszony után nyugállományba vonult Stáhlné Tóth Katalin, aki kertai lakos, és ez volt az egyetlen munkahelye. Utódja Grossné Árva Katalin. Az óvodában négy óvónő és két dajka dolgozik.

– Az intézmények dolgozói a község rendezvényeiben is segítenek, a gyerekek pedig örömmel szerepelnek – tudtuk meg a polgármestertől. – A néptáncot sokan szeretik. Az asszonyok kórust alapítottak. Rendszeresen bemutatkoznak a község rendezvényein, és már vidékre is kaptak meghívást.

Nyugdíjasklub is működik Szabó Béláné vezetésével. A polgárőrség 21 éve alakult, azóta megszakítás nélkül őrzik a tagok a közrendet. A lakosság vagyonán és biztonságán kívül a vállalkozások telephelyeire is figyelnek. A külterületeket is ellenőrzik. Kristóf János elnök a napokban rendőrrel közös szolgálatban is volt. Jó a kapcsolatuk az önkormányzattal, a körzeti megbízottal. A 38 tag többsége középkorú, nyolcan hölgyek. A járőrszolgálatot heti beosztás szerint látják el. A községben jó a közbiztonság, ami köszönhető a közterületekre felszerelt 13 kamerának is.

A 628 lakosú községben sok a vállalkozás, amelyek alkalmazottakat is foglalkoztatnak. A térség nagyobb településein levő cégek gyakran tartanak munkaerő-toborzást a községben. Aki még így sem tud bekerülni a munkaerőpiacra, az a közmunkaprogramban jut jövedelemhez. A Start munkaprogramban burgonyát és konyhakerti növényeket termelnek, amit az óvoda konyháján dolgoznak fel. A konyha látja el az iskola napköziseit, valamint a szociális étkezőket is. Jelenleg 13 közfoglalkoztatottnak biztosít a település munkalehetőséget. A lakosok összetartók, a nagyobb rendezvényeken segítenek a szervezésben, lebonyolításban, ha kell, mindig vannak, akik a főzést is vállalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!