Hétvége

2017.07.21. 15:35

Kenyérszentelés misével - Zalameggyes a Start programban állatgondozást folytat

ZALAMEGGYES - Birkákat legeltet Ódor Sándor a település határában. Zalameggyes a Start programban a növénytermesztés helyett állatgondozást folytat a jövőben.

Tisler Anna

Ódor Sándor, aki közel áll a nyugdíjkorhatárhoz, örömmel vállalta a feladatot. Van tapasztalata az állatok ellátásában. Az is jó, hogy otthon, a lakóhelyén végezheti a feladatot. Így a napja egy részét nem kell utazással töltenie. Szanyi Mária Judittól, aki ötödik ciklusban, tizenkilencedik éve vezeti a községet, megtudtuk, hogy jelenleg öt közfoglalkoztatottja van Zalameggyesnek. Olyan munkát bíznak az emberekre, aminek látszik a haszna és értenek is hozzá.

Ezért is örülnek a mezőgazdasági tevékenységnek. Zalameggyesen minden házhoz nagy kert tartozik, a többség műveli is azt. Gyakori még az állattartás is, a többség baromfit nevel, így a hús mellett a tojásért sem kell a boltba menni. Egy bevásárlás komoly szervezést igényel.

Ódor Sándor az állatokat gondozza

Helyben nincs bolt, az 55 lelkes község nem is tudna eltartani egy vállalkozást. A pékség mozgóboltja hetente háromszor jön, a többi élelmiszerért pedig a szomszédos Rigácsra vagy a legközelebbi városba, Sümegre utaznak. Szinte minden háznál van autó, ami náluk létszükséglet. A buszközlekedés ugyan a nyári szün-időben is jó, de van, ahova nehéz még így is eljutni. A bolt több mint 100 éves, boltíves épülete jelenleg a közfoglalkoztatottak melegedője és abban kapott helyet a falugondnoki autó is.

Szanyi Mária Judit polgármester a játszóteret mutatja

Edmüller Ernő falugondnok a bevásárlásban is segít, ha bútort vagy nehezen szállítható háztartási gépet vásárolnak a helyiek, azt is hazaviszi. Azon kívül a lakatosmunkák elvégzésében is segít a lakosoknak és a falunak, ugyanis a szakmája lakatos.

- Kistelepülés a miénk, egymásra vagyunk utalva - tette hozzá a polgármester. - Ha tudunk, segítünk egymásnak. Ismerjük egymást, sokszor még kérni sem kell, hiszen tudjuk mindenki élethelyzetét. Ma már ugyan nem jellemző, hogy esténként ki-ülünk a padra a ház elé beszélgetni, de azért odafigyelünk egymásra.

Batancs Zoltánné és Baranyai Istvánné a közfoglalkoztatásban növényeket termeszt

Vannak, akik műszakra járnak dolgozni és iskolás gyermeket nevelnek, nekik nagyon be kell osztaniuk az idejüket. A gyerekek a nyári szünidőben gyakran találkoznak. A naponta nyitva tartó könyvtárban gyűlnek össze, interneteznek, játszanak, olvasnak. A nyaralást sajnos kevesen engedhetik meg maguknak.

Ez egy hátrányos helyzetű térség. A helyi rendezvényeken viszont részt vesznek. Augusztusban kettőt is tartanak. A katolikus temp-lomban ünnepi szentmisét és kenyérszentelést tart Papp Sándor István plébános augusztus 19-én 10 órakor.

A felújításra váró egykori bolt épülete
Fotó Tisler Anna

A falunapot, amelyre az elszármazottakat is hívják, augusztus 26-ára tervezik. A polgármestertől megtudtuk, hogy a régi zalameggyesiek közül legalább harmincan rendszeresen visszajárnak a programokra. Örülnek, hogy gondozott, szép településre érkeznek.

Zalameggyes ugyan kevés pénzből gazdálkodik, mégis az elmúlt csaknem két évtizedben sok téren fejlődött. Kiépült a gázvezeték-hálózat, felújították a középületeket. Tervezik a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését, ha lesz megfelelő pályázati lehetőség.

A rövid távú tervek között szerepel az egykori bolt épületének a felújítása is. A legfontosabb viszont annak a biztosítása, hogy a helyiek érezzék jól magukat a településen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!