Hétvége

2015.09.07. 18:25

Ételosztó önkéntesek a ''pokoli toronyban''

Kidobásra szánt élelmiszereket dolgozzák fel azok az önkéntesek, akik rendszeresen osztanak ebédet Veszprémben, a Házgyári úti toronyházban, ahol a társadalom peremére sodródott emberek élnek.

Mátételki András

A legnagyobb közösségi oldalon szerveződött másfél évvel ezelőtt az Újraosztás Csoport, amelynek ötletgazdája Dányi Dániel. A 35 éves műfordító és tolmács elmondása szerint már a huszas éveinek elején bekapcsolódott a különböző civil szervezetek életébe a fővárosban, így ismerkedett meg a Food Not Bombs mozgalommal, ami Amerikából indult ki. Ennek lényege, hogy ne dobjuk ki a még használható élelmiszereket, hanem dolgozzuk fel, s adjunk belőle egy (vagy több) tál ételt a rászorulóknak. Dániel a civil szereztek működését külföldön is tanulmányozta, illetve míg Budapesten élt, többször részt vett ételosztásokon. Abban az időben a sors úgy hozta, hogy belekóstolt a szegényebb emberek életébe: egy időben hétről hétre élt.

Dányi Dániel az ételosztók ötletgazdája

- Amikor öt évvel ezelőtt Veszprémbe költöztem a párommal, rövidesen bekapcsolódtam a helyi civil életbe. Mivel a megyeszékhelyen is találni olyan felnőtteket és gyerekeket, akik nélkülöznek, néhány barátommal el kezdtem szervezni az ételosztást. Ők aztán szóltak a szociálisan érzékeny ismerőseiknek, akik nem nézték jó szemmel, hogy a 21. században sokaknak éhezniük kell. Kézenfekvő volt, hogy másfél évvel ezelőtt a hajléktalanok szállásán kezdjük az ételosztást, ahol adott volt a nagy étkező. Örömmel fogadtak bennünket havonta, ugyanis főként csak a karácsonyi ünnepek környékén jellemző, hogy az intézmény dolgozóin kívül mások is gondolnak rájuk.

Aztán rájöttünk, hogy a segítségünkre sokkal nagyobb szükség van a veszprémiek által csak pokoli toronyként emlegetett tízemeletes házban, ahol ugyancsak a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében zajlik az élet, s ahol sokan nem tudják előteremteni a napi ebédre valót. És ami lényeges szempont volt a „költözésünkben”: sok a gyerek a toronyházban.

A világhálón történő szerveződés első mozzanata, amikor hónapról hónapra kijelölik azt a napot, amikor együtt főz a csapat. Van, aki a kertjét, más (rossz időben) a nagy konyháját ajánlja fel a főzés helyszínéül, míg egyesek a kondérok szállítását vállalják. Természetesen a leglényegesebb a nyersanyagok begyűjtése.

Összeszokott társaság készíti hónapról hónapra a zöldségekből készült ételeket

- Jó ideje szombatonként megyek, illetve megyünk ki a piacra, ahol 2-3 árus mindig segít nekünk. A „másodlagos frissességű” zöldségeket kapjuk meg, esetenként 20-30 kilónyit. Ezek olyan termékek, amelyek a következő hét elejéig nem állnak el, többnyire a piacon lévő szeméttárolóban kötnének ki. Azért vannak még olyan jó állapotban, hogy kiválogatva, és kivágva belőlük a hibás részeket, egy jó adag zöldséges ragu készüljön belőlük. A kereskedők kezdetben furcsán néztek ránk Voltak, akik azzal utasítottak el, hogy ők csak beosztottak, nem dönthetnek. Más felkapta a vizet, fenyegetőzött, hogy ne kéregessek, hol az igazolványom, meg különben is, mindjárt rendőrt hív. Más rajtunk keresztül üzent a nehézsorsúaknak, hogy inkább menjenek dolgozni. Ha ez ennyire egyszerű lenne, jegyeztem meg magamban. Természetesen a piacozók többsége megértette, átérezte, hogy mit csinálunk, és segítettek. A pékségek közül van három együttműködő partnerünk, akikhez bármikor mehetünk. Tőlük esetenként több száz kiflit, zsemlét, édes és sós süteményt kapunk, amelyeket amúgy a hétvégén kidobnának.

A világhálón az Újraosztás Csoportnak jelenleg 75 tagja van. Úgy közel ötvenen aktívak, akik időnként segítenek, de az állandó résztvevők „kemény magja” nagyjából tizenöt önkéntes. A bevált forgatókönyv szerint a szombat reggel begyűjtött nyersanyag feldolgozása 11-kor kezdődik, s négy óra alatt végeznek a főzéssel - aztán irány a toronyház! Ezek az ebédfőzések jól összekovácsolták a társaságot, akik között pedagógust, könyvtárost, gyári munkást is találni. A csoport elhatárolódik a politikától, de ezért munka közben szó esik a mindennapok történéseiről is, amiről mindenkinek megvan a saját véleménye.

Míg a kezdet kezdetén 40-50 adagot készítettek, ma már száznál is többet osztanak ki. Azzal nem foglalkoznak, hogy valaki két adagot kér, mondván félreteszi a párjának, rokonának, akik éppúgy a házban laknak. Viszont arra nagyon is odafigyelnek, hogy az édes tésztákból, a palacsintákból, s az egyéb finomságokból előbb a gyerekek lakmározzanak be. Hogy mi volt a legutóbbi, 15. ételosztáson a menü? Zöldbabkrém levessel kezdtek, majd jött a töltött tök, a zöldséges ragu, a gyümölcssaláta, végül édességnek muffin és palacsinta.

A leírtakból kiderült, hús semmilyen formában nem kerül a tányérokba. Ennek egyszerű a magyarázata: rendkívül veszélyes lenne eladhatatlan minőségű hússal foglalkozni, a betegség kockázatát rejti magában. A legkülönbözőbb egészségügyi előírásokról nem is beszélve. A csoportban természetesen csak olyasmit főznek, amit maguk is jó étvággyal elfogyasztanának a családjukkal. A civil csoport tagjai ezzel is példát akarnak mutatni: hús nélkül is lehet élni egészségesen! Örömmel hallják, amikor a gyerekek repetát kérnek gyümölcssalátából, illetve csodálkoznak, hogy az ebédért nem kell fizetni. Az ételosztók titkon azt remélik, sok-sok év múlva ezek a fiatalok is rászánják magukat arra, hogy másokon valamilyen módon segítsenek.

A csoport nem gyűjt pénzt, nincsenek egyesületként bejegyezve, mert az adminisztráció csak bonyolítaná az önszerveződők életét. Kezdetben tartottak a hatóságok, hivatalok ellenőrzésétől, mások elutasításától, de, mint kiderült, aggodalmuk felesleges volt. Senki nem foglalkozik velük, ellenben nagy szeretettel várják őket hónapról hónapra a toronyházban, ott, ahol sokan nap, mint nap nélkülöznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!