Hétvége

2010.11.21. 13:18

Fél évszázados iratok kerültek elő

Badacsonytördemicen számos elismerést adtak át az 1956-os forradalom idei évfordulóján, több, ma még élő 56-osnak. Azonban más érdekessége is volt az idei ünnepnek. Ugyanis évtizedeken át féltve őrzött iratok is napvilágra kerültek, és Vollmuth Péter polgármester ezért külön is köszönetet mondott.

Szijártó János

Somlyó Dezsőt, azonban immár csak posztumusz elismerésben részesíthették.  Ő volt, aki vállalva a veszélyeket, évtizedeken át megőrizte az akkori dokumentumokat, amelyek halála után kerültek elő és amelyek alapján idénre egy olyan névsor is összeállhatott, hogy meghívhatták az akkori helyi események ma még élő résztvevői, alakítóit.
 
- Nagyon érdekes, felkavaró, és a következményeket, a későbbi megtorlást ismerve megrázó ezeket a gépelt oldalakat olvasni - mondja a badacsonytördemici polgármester. Vollmuth Péter, aki tapolcaiként, édesapja révén, gyermekkorában megismerhette az elnyomó hatalom bosszúját (édesapját több év börtönnel büntették az 1956-os tapolcai eseményekben való részvétele miatt), különös érzékenységgel közelíti meg 1956-ot. Féltő gonddal nyújtja át a nem mindennapi dokumentumokat, amelyekről természetesen azonnal több másolatot is készítettek.

Aztán a helyenként alig olvasható oldalak tartalma, megnyit egy kis apró rést, amelyen át innen 2010-ből, bekukucskálhatunk 1956 badacsonytöremici októberébe, annak egy-egy elfeledett történésébe.

 Mindjárt az elején a Somlyó Dezső részére kiállított megbízólevél tűnik elő, amely felhatalmazza a Járási Forradalmi Tanácsban való küldötti feladatkör ellátására. Aztán jegyzőkönyv a helyi forradalmi tanács megalakulásáról, amelynek elnöke Somlyó Dezső lett. Újabb jegyzőkönyv, amelyben csatlakozik a község ahhoz a felhíváshoz, amelyben egyebek között hazánk függetlenségét, semlgességét kérik, a szovjet csapatok kivonását, március 15-ei ünnepnapot, október 6-ai és 23-ai gyásznapot, a Kossuth-címer visszaállítását, a sajtó szabadságát, bírói függetlenséget követelik.



A dossziéban van egy októberi jelentés a Tapolcai Forradalmi Katonai Tanácstól is. Ebben beszámolnak a fontosabb eseményekről. Várpalotán például a szovjet katonai egységek megegyezést kezdeményeznek a magyar katonai parancsnoksággal, Győrben kiengedték a bebörtönzött politikai foglyokat, Komáromban az ifjúság ellenőrzi, működteti a rádiót, Keszthelyen a mezőgazdasági akadémia fiataljainak követelését a honvédség és a helyi vezetők elfogadták, és közösen megalakították a forradalmi bizottságot, Tapolcán munkástanácsok jöttek létre. A következő oldalon kimutatás a helyi őrszolgálat vezényléséről, illetve egy másik kimutatás a főváros megsegítéséről.

Eszerint a badacsonytördemici lakosság 1956. október 31-én Budapest megsegítésére összegyűjtött és átadott 2100 kilogramm burgonyát, 708 kilogramm babot és hasonló tételben lisztet, almát, zöldséget, illetve egyéb falun megtermelt élelmiszert.
 
Vollmuth Péterrel lapozgatjuk, forgatjuk, oda-vissza a megsárgult, megkopott, lapokat, a múlt, a helyi történelem egy olyan darabját, amely fontos részletekkel, hiteles adatokkal egészítette ki az eddig hiányos ismereteket. Teljesebb lett a kép 1956 őszéről, egy falu lakosságának nézőpontjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!