Emlékezés a trianoni tragédiára

2024.06.08. 07:00

A veszteséget sohasem lehet feldolgozni!

A trianoni békediktátum századik évfordulóján felavatott Összetartozás-emlékmű előtt gyülekezett Németbánya lakossága, hogy emlékezzen a gyászos napra, amikor Magyarország elveszítette területének kétharmadát, lakosságának mintegy felét. Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester köszöntője után arról a veszteségről, megaláztatásról, a törvénnyé tett törvénytelenségről beszélt, amely akkor az embereket érte, s amelyet azóta sem tud egyetlen magyar sem feldolgozni.

Az ünnepélyes megemlékezésen közreműködött Nagy Bettina, aki Kós Károly gondolatait idézte a Kiáltó szó című, 1921-ben keletkezett írásából, majd Nagy Zoltán Sajó Sándor E rab föld az én hazám című versét mondta el. Schmidt Attila alpolgármester Vukics Ferenc alezredes gondolataival zárta a megemlékezést: Ne feledjétek a régvolt magyar embereket, s mindazt, amit megtanítottak nektek, adjátok tovább a következő nemzedéknek!

Schmidt Attila és Marcsik Zoltánné Király Ágnes koszorúz
Fotó: Kiss Albertné

Az ünnepség befejezéseként a polgármester asszony és az alpolgármester, valamint a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete helyezte el koszorúját az Összetartozás-emlékműnél. 

Kiss Albertné

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában