A cél: Milánó

2024.08.23. 11:30

Műtét után, olimpiai kvalifikáció előtt

Már nagyban halad Kónya Ádám felkészülése, a Veszprémi Sí Egylet sífutója izgalmas szezon előtt áll, hiszen idén elkezdődik az olimpiai kvalifikáció és ő megcélozta harmadik ötkarikás játékát.

Horváth Gábor

A 2018-as pjongcsangi és a 2022-es pekingi téli olimpiát követően a 2026-os milánói játékokra is kiharcolná a részvételi jogot Kónya Ádám. Hazánk első számú sífutójára, aki május óta edz a következő idényre, rengeteg esemény vár a következő időszakban.

Kónya Ádám már havon is edzett, az olasz válogatottal járt gleccseren Fotó: Facebook/Kónya Ádám

– Idén ősszel elkezdődik a kvalifikációs időszak, jövő februárban Trondheimben rendezik a világbajnokságot, emellett igyekszem minél több világkupán részt venni a szezonban – nyilatkozta lapunknak a Veszprém Sí Egylet kiválósága, aki minden egyes nap azért dolgozik, hogy meglegyen sorozatban a harmadik olimpiai részvétel, illetve akad itt más cél is.

– Ha a nemzetek rangsorában bekerülünk az első 30-ba, akkor még egy férfi sífutó indulhat Milánóban. Ez egy ambiciózus cél, de nem elérhetetlen, Büki Ádámmal szeretnénk megugrani.

Kónya Ádám nyári programját elsősorban sírollerezés, futás, biciklizés teszi ki, emellett természetesen vannak konditermi edzései is.

– Voltam már havon is, 10 napos edzőtáborban vettem részt az olasz válogatottal. Szeptemberben újra csatlakozom hozzájuk, akkor Németországban készülünk, majd októberben ismét gleccserre megyek velük.

Kónya Ádám már nagyon várja a versenyszezont, az előző évadban mutatott jó formában folytatná a szereplést. Tavaly többször sikerült remek eredményt elérnie, jelenleg is A-kvótával rendelkezik a sífutók között.

Nemrég volt egy orrműtétje, amelyet „90 százalékban sportolói megfontolásból” végeztetett el, bízik benne, hogy versenyzés közben hatékonyabbá válik a légzése. Ez két hét kihagyást jelentett felkészülésében, de most már újra teljes erőbedobással edz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!