2 órája
Több ezer fővárosi "bejglituristára" számítanak a Balatonnál
November 15-én nyílnak azok a karácsonyi vásárok Budapesten, amelyek jól reprezentálják majd a magyar gasztronómiát, ugyanakkor ezeknek az eseményeknek az édességkínálata nem tudja felvenni a versenyt azzal a sokszínűséggel, amit a Balaton kínál a következő hetekben. Ez a változatosság az oka annak, hogy a Balatonon több ezer fővárosi "bejglituristára" számítanak.
A Balatoni Turizmus Szövetség szerint évente több tízezer darab bejglit vásárolnak azok vendégek, akik csak azért utaznak a Balatonra, hogy az ünnepi asztalukra különleges alapanyagokból készülő karácsonyi sütemény kerüljön. Sőt vannak már olyan turisták is, akik a part menti cukrászdák közül nyolcat-tízet is végigjárnak, mielőtt leadják rendelésüket. A különleges bejglikre találhatunk bőven példát ebben a régióban. Van, ahol levendulával, máshol fügével, esetleg pekándióval és zöldalmával bolondítják meg a süteményeket.
A bejglituristák az átlagnál többet költenek
A bejglituristák egyik jellemzője, hogy többnyire egy napot töltenek a Balatonon. A szállodai szobafoglalások számában ők nem jelennek meg, de fogyasztásukkal nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az év mind a négy évszakában érdemes legyen nyitva lenniük a balatoni cukrászdáknak – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
A bejglituristák az átlagnál többet költenek a cukrászdákban. A legtöbben 10 ezer forint körül fizetnek, de nem ritka az 50 ezer forint feletti vásárlás sem.
Jellemzően autóval érkeznek a régióba, és közel 80-100 kilométert is hajlandóak utazni azért, hogy vegyenek egy minőségi süteményt.
Idén a bejgliturizmus az átlagnál korábban kezdődött a Balatonon, vannak olyan cukrászdák, ahol már november elején leadták rendelésüket azok, akik éppen a régióban jártak, máshol viszont az online rendelések száma növekedett meg a tavalyi időszakhoz képest. Az online rendelések érdekessége, hogy sokan ugyan a világhálón vásárolják meg a karácsonyi édességeket, de azt kérik, hogy ne postázzák ki számukra, mert személyesen szeretnék átvenni a süteményeket. Ők azok, akik a vásárlást szeretnék összekötni egy téli kirándulással is – olvasható a Balatoni Turizmus Szövetség bejglikörképében.
A kulináris turisták többre vágynak a hipermarketben kapható minőségnél
A balatongyöröki Promenád kávéház cukrászmestere, Vadócz Jenő szerint azért növekszik a bejglituristák száma, mert egyre többen keresik a hagyományos kézműves termékeket, amelyek nagymértékben különböznek a hipermarketekben kapható tekercsektől. „Én például valódi vajjal dolgozom, és a töltelék is igazi mákból és dióból készül, azaz nagyon odafigyelünk a minőségre" - mondta a cukrászmester.
Hasonlóan vélekedik Balatonkenesén Eleven Lajos, az Eleven cukrászda tulajdonosa is. Szerinte is sokan jönnek a Balatonra bejglit vásárolni, hozzájuk Veszprémből és Budapestről érkezik a legtöbb kulináris turista. Azt mondja, hogy a fő csapás természetesen náluk is a diós és a mákos.
„Nagyon kedvelt még a gesztenyés és a különféle gyümölccsel töltött bejglink is, mint például az aszalt szilvás, a barackos vagy éppen a meggyes. Hagyományos recept alapján készítjük, amitől nem térünk el, mert a törzsvásárlóink direkt ezekért az ízekért járnak hozzánk."
Geleta Balázs a balatonlellei Geleta cukrászdából sem számol be másról, mint kollégái: náluk is nagyságrendekkel több fogy a klasszikus ízekből, azaz a vásárlások zömét a diós és a mákos bejgli teszi ki. "Emellett ott van a már szintén régebb óta a palettán lévő gesztenyés és marcipános, amiket aszalványokkal szoktunk még variálni, belekerülhet a töltelékbe aszalt szilva, meggy és sárgabarack, vagy kandírozott narancs, de nagyon kedvelt a csokis-narancsos és a csokis-meggyes bejgli is. A bevált ízeken nincs értelme változtatni, mert ezeket keresik, viszik a legjobban. Évente egyébként 1500-2000 bejgli fogy, aminek a felét a két hagyományos íz teszi ki, a másik 50 százalékon osztoznak az előbb felsoroltak."
Tihanyban, az ikonikus Apátsági Rege Cukrászdában nem ritka, hogy a bejglit díszcsomagolásban kínálják a vásárlóknak.
Itt az egyik legnagyobb sláger a diós-levendulás sütemény. A Rege cukrászdában elmondták azt is, hogy több vállalat az ünnepi csomagolásba rakott karácsonyi finomságot ajándékként adja a dolgozóknak. De volt olyan kérés is már, hogy külföldre postázzanak levendulával ízesített bejglit.