Iskolai sport

2024.07.08. 12:49

Újra dübörög a diákolimpia

Több mint 330 ezer nevezés érkezett a különböző versenyekre a diákolimpia nemrég véget ért szezonjában. Ez komoly növekedés az előző évhez képest.

Veol.hu

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szezonzáró sajtóközleménye szerint a Covid okozta visszaesést követően végre a régi fényében zajlik a diákolimpia, amely nemcsak elérte, de meg is haladta a 2019-es részvételi adatokat. A tavalyi tanévi 249 ezerhez képest idén a nevezések meghaladták a 300 ezret, vagyis közel 33 százalékos volt a növekedés a hat korcsoportban. A diákolimpiai rendszerben részt vevő gyerekek számában is emelkedés mutatkozott: ebben a tanévben majdnem 160 ezer, 20%-kal több gyermek vett részt a versenyben 2022/2023-hoz képest. A nemek aránya 60–40 százalék a fiúk javára, és érdekes, hogy a teljes résztvevői szám több mint felét a III-IV. korcsoport, vagyis a felső tagozatosok tették ki.

A strandkézilabdázók remekül érezték magukat Alsóörsön Fotó: MDSZ

Az MDSZ kiemelte, hogy az ország szinte összes iskolája érintett volt a versenysorozatban, amelyet már 38 éve rendez meg a Magyar Diáksport Szövetség. Idén összesen 55 sportágban, ebből 14 közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további 41 sportágat pedig a sportági szövetségek rendeztek meg. A rendszerben új elemként jelent meg diákolimpia junior, az alsós korosztályt megcélzó, multisport jellegű diáksportfesztivál, amely során versenyszituáció nélkül, kifejezetten élménysportban lehetett részük a gyerekeknek. Messze a legnépszerűbb sportág idén is az atlétika, amelyre 113 ezer nevezés érkezett, ezt követi a labdarúgás (38 ezer) és a kézilabda (17 ezer). 

– Ha a vármegyék aktivitását nézzük, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is tartja vezető helyét a közel 28 ezer nevezéssel, őt követi Pest vármegye 23 ezer és Bács-Kiskun vármegye 20 ezer nevezéssel. Ha a településeket figyeljük, akkor Budapestet leszámítva a legaktívabbak Miskolc, Szombathely és Kecskemét, ha pedig az egyes intézményeket, akkor a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, a Gyulai Implom József Általános Iskola és a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium a dobogósok a nevezések terén – írják.

Természetesen Veszprém vármegye intézményei is aktívak voltak, és számos sportágban értek el szép eredményeket. Rendezésben is jeleskedtünk, az országos döntők közül például a strandkézilabdázók Alsóörsön mérték össze tudásukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában