Kékszalag 2024

2024.07.18. 09:27

A Balaton és a sport ünnepe (galéria)

A vitorlázás bölcsőjének s fellegvárának nevezte Bóka István polgármester Balatonfüredet a július 18-án reggel elstartoló 56. Kékszalag vitorlásverseny sajtótájékoztatóján Balatonfüreden, a Kékszalag Portban szerdán.

Kovács Erika

Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte egyebek mellett, Európa leghosszabb és legnagyobb múltra visszatekintő tókerülő vitorlásversenye meghatározó esemény a város életében, mely, miként az Anna-bál is, ikonikus rendezvény Balatonfüreden, idegenforgalmi szempontból is mindkettő kiemelkedő. – Annál szebbet, mint amikor felsorakoznak a hajók a rajtnál, ritkán lehet látni – vélekedett. 

A vitorlázás bölcsőjének s fellegvárának nevezte Bóka István polgármester Balatonfüredet a július 18-án reggel elstartoló 56. Kékszalag vitorlásverseny sajtótájékoztatóján Balatonfüreden, a Kékszalag Portban szerdán.
Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydij sajtótájékoztatója. A képen balról Rózsai Rezső,a KPMG Hungary vezérigazgatója, Fegyver Csaba, telekom NYRT, Bóka István polgármester, Zolnai György, Raiffeisen Bank vezérigazgató, Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Zakariás Fruzsina,az Audi márkaigazgatója, Drótár István, a Széchenyi István Egyetem digitális fejlesztési központ igazgatója, és Molnár Frenc, az Ilcsi szépitőfüvek tulajdonosa.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Holczhauser András, a versenyt szervező Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára felidézte, az első viadalt 1934-ben rendezték meg, 22 résztvevővel. Idén 550 hajóra és 2800 résztvevőre számítanak. Hozzátette, az MVSZ számára nagyon fontos a verseny, mely népszerűsíti a sportot, a vitorlázást. A főtitkár elismeréssel beszélt a technikáról, mely a viadalt kíséri, majd méltatta a vitorlázó olimpikonokat, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, akik a párizsi olimpiára készülve már Franciaországban tartózkodnak, valamint utalt a Garda-tavi versenyre, ahol szintén részt vesznek magyarok is. 

Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója és Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítőfüvek tulajdonosa megtisztelőnek nevezte azt, hogy a rangos verseny támogatói lehetnek. 

Fegyver Csaba, a Magyar Telekom stratégiai projektekért felelős értékesítési vezetője és Drotár István, a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának igazgatója a szervezők kifogástalan munkáját, valamint a versenyre jellemző hatalmas technikai fejlődést emelte ki, ez mutatkozik meg például a nyomkövetésben, a viadal közvetítésében. 

Rózsai Rezső, a KPMG magyarországi vezérigazgatója elmondta: idén is átadják a fair play-díjat az arra jogosult versenyőznek. 

Szabó-Sipos Barnabás, az Országos Vérellátó Szolgálat vérnagykövete a véradás jelentőségére hívta fel a figyelmet, amelyre a verseny alatt is lesz lehetőség.

 

A szónokok után vitorlázó legendák beszéltek élményeikről, a felkészülésről és életükről, így Virág Flóra, a Team Kaáli, illetve az elmúlt évek legeredményesebb női kormányosa; Józsa Márton a rekordtartó katamarán kormányosa, akinek a vezetésével 5.04:04 órás idővel nyerték meg a tavalyi versenyt az MLS Raiffeisen Fifty-Fiftyvel, és Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag-győztes, ötszörös világbajnok, a Process Solutions kormányosa. 

A látványos Kékszalag tókerülőt idén is számtalan egyéb program kíséri, mint például a rohanógépek, a katamaránok versenye péntek délután, szombat este pedig ünnepélyes körülmények között átadják a díjakat a Gyógy téren, majd utcabált szerveznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában