Csonka, de izgalmas ősz volt

2020.12.29. 19:20

Így alakult a Veszprém megyei labdarúgó I. osztály első féléve

Az előző, idő előtt befejezettnek nyilvánított szezon után, nyár végén új reményekkel és lendülettel indult el a megyei labdarúgás, ám a program ismét csonkára sikerült. Elemezzük az őszi félévet, első rész: megyei első osztály.

Horváth Gábor

A Kristály (kék-fehér szerelésben) nem érdemtelenül telel a tabella első helyén

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A futball megye I. 2020/2021-es idénye augusztus 15-én rajtolt el, 15 tagú mezőnnyel. Az előző szezonban a járványhelyzet miatt felfüggesztették a pontvadászatot, nem hirdettek bajnokot, de az első helyezett Balatonfüredi FC lehetőséget kapott, hogy feljebb lépjen és az NB III.-ban szerepeljen.

A Balaton-partiak éltek ezzel, kieső és feljutó viszont nem volt, így lett ezúttal páratlan a részt vevő csapatok száma.

A megyei futballmezőny megcsappanása aggasztó folyamat, viszont vigasztaló volt, hogy az első osztály küzdelme ezúttal igencsak kiegyenlítettnek és izgalmasnak ígérkezett.

A várakozásoknak megfelelően nem okoztak csalódást a csapatok.

Az őszi hajrába ugyan bele­rondított a koronavírus-járvány második hulláma, több meccs is elmaradt, összességében viszont remek félévet zárt a megyei első osztály.

A Tapolca elsöprő lendülettel kezdte az idényt, ám a folytatásban megtorpant a remekül összerakott társaság Fotó: Penovác Károly/Napló

Az első helyre az Ajka Kristály küzdötte fel magát, mondhatni, kiegyenlített teljesítményének köszönhetően. Az ajkaiak 12 mérkőzésből tízet nyertek, s csak kétszer maradtak alul, Pétfürdőn és Balatonalmádiban kaptak ki. A Kristály a közvetlen riválisait mind legyőzte, a legtöbb gólt szerezve a mezőnyben, így megérdemelten telel a tabella élén.

A második helyet jelenleg a TIAC VSE foglalja el, igaz, a vesztett pontszámokat tekintve a tapolcaiak már messze nem állnak ilyen jól. Az együttes kilőtt puskagolyóként kezdte a szezont, sokáig vezette a tabellát, ám a lendület időközben elfogyott. A tapolcaiak mérlege 13 találkozót követően: kilenc siker, egy döntetlen, három vereség. A TIAC első nyolc meccsét megnyerte, utána viszont nem bírt a Fűzfővel (3-3), a Kristállyal (2-3) és a Péttel (1-3), majd zárásként meglepetésre alulmaradt Devecserben (0-2).

Kilenc győzelemmel és két vereséggel jó félévet zárt a harmadik Tihanyi FC, amely kiválóan kezdett és kiválóan zárt. A kettő között kikapott otthon a Fűzfőtől, és idegenben a Kristálytól. Idei formájuk alapján a félszigetiek (akik mindössze hét gólt kaptak az első félévben) tavasszal harcba szállhatnak a bajnoki címért.

A negyedik pozícióban az Úrkút SK (12 bajnoki: kilenc siker, három vereség) tanyázik. A sokszoros bajnok változatos őszt produkált, egy edzőváltáson is túlesett (Garai Péter távozott, Fekete István érkezett), összességében bebizonyította, hogy idén is számolni kell vele. A közvetlen riválisokkal (Kristály, Tihany, Tapolca) szemben ugyan alulmaradtak az úrkútiak, a többi vetélytársukat magabiztosan győzték le, és még van lehetőségük javítani.

Idén nagyon összeállt a Fűzfői AK játéka. Az ötödik FAK nyolc sikere mellett csak kétszer veszített pontot, kikapott Ajkán és ikszelt a Tapolcával. A Balaton-partiak ebben az idényben a dobogóra mindenképpen eséllyel pályázhatnak, de akár még az első helyre is odaérhetnek.

Szintén jól áll a szomszédvár Balatonalmádi SE, amely 11 lejátszott meccs (hét győzelem, egy döntetlen, három vereség) után hatodik. A BSE bárkivel felveszi a versenyt a mezőnyben, ráadásul a folytatásban hazai meccseit frissen átadott sportcentrumában játszhatja le, ami plusz motivációt és erőt adhat a csapatnak. A fenti hat együttes alkotja az élmezőnyt, közöttük hatalmas csaták várhatóak majd a tavaszi félévben.

A Kristály (kék-fehér szerelésben) nem érdemtelenül telel a tabella első helyén Fotó: Pesthy Márton/Napló

A többiek eddig eléggé hullámzó teljesítményt nyújtottak, s bár néhányan képesek lehetnek arra, hogy a folytatásban megszorongassák az első hat helyezett valamelyikét, nagyobb rá az esély, hogy egymással viaskodnak majd a jobb pozíciókért.

A tabella további állása: 7. Péti MTE (12 meccs) 18 pont, 8. Magyarpolány (12) 17, 9. Devecser SE (12) 13, 10. Várpalotai BSK (12) 12, 11. Sümeg VSE (10) 10, 12. Badacsonytomaji SE (11) 8, 13. Gyulafirátót SE (12) 6, 14. Herendi PSK (12) 5, 15. Csetény SE (12) 4.

A góllövőlista élmezőnye: 1. Kiss János (TIAC VSE) 16 gól, 2. Szakonyi Stephan (Magyarpolány) 13, 3. Burcsik Martin (Balatonalmádi) és Király Dávid (Tihany) 12-12.

A következő évre több pótolandó találkozó is maradt, a tavaszi félév a kiírás szerint február elején indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!