Így kell folytatni

2020.05.13. 20:37

Remek formában volt idén az FC Ajka

Sajnálhatják az ajkai futballszeretők, hogy a szezont befejezettnek nyilvánította a Magyar Labdarúgó Szövetség. A csapat a döcögős kezdés ellenére kiválóan teljesített, és klubrekordot állíthatott volna fel. Az eredmények persze így is szépek, ezen az úton szeretne továbbhaladni az együttes. Kis Károly szakvezetővel beszélgettünk.

Horváth Gábor

Kis Károly tavaly nyáron tért vissza a csapathoz

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint ismeretes, a Magyar Labdarúgó Szövetség a múlt héten az NB I és a Magyar Kupa sorozat kivételével befejezettnek nyilvánította az összes idei bajnokságát.

Megyénk legmagasabban rangsorolt futballcsapata, az FC Ajka a kilencedik helyen állt az NB II-ben, de vesztett pontok alapján tekinthetjük nyolcadiknak az együttest, a pozíció – különösen a szezonkezdést beleszámítva – igazán kiváló. Eredményt ugyan nem hirdettek ebben az évadban, de elmondható, hogy az aj­kaiak történetük legsikeresebb időszakán vannak túl. – Tényleg rosszul kezdtük az idényt – emlékezett vissza kérésünkre Kis Károly, az FC Ajka mestere. A szakember tavaly nyáron érkezett (vissza) a klubhoz, és vette át a távozó Schindler Szabolcs helyét a kispadon. Schindler a harmadosztályban bajnoki címig vezette az Ajkát, amely így a 2019/2020-as szezonban újra az NB II-ben szerepelhetett.

– Kicsit későn álltunk össze. Volt egy csapatunk, amely megnyerte az NB III-at, de a fiatalszabály miatt az NB II-ben változtatnunk kellett. Jól jött, hogy fel tudtuk venni a Budapest Honvéddal a kapcsolatot és a fővárosi klubtól kaptunk kölcsönjátékosokat. Mindenki megkapta a lehetőséget, de nehezen vettük fel az új osztály ritmusát. A folytatásban javultunk, jött egy-két szép eredmény, döntetlent játszottunk a Vasas és az MTK vendégeként, a Budafokot és a Haladást sikerült legyőznünk idegenben. Ezután viszont ismét hullámvölgy következett, fontos volt, hogy az év utolsó játéknapján a Tiszakécskét le tudtuk győzni. Ezzel rendeztük a sorokat. Az első félévben mindenki láthatta, hogy milyen erős és kiegyensúlyozott a jelenlegi másodosztály, a mérkőzéseken rendre nüanszok döntöttek, hullámzó volt a teljesítményünk, de senki sem játszott le minket a pályáról – foglalta össze Kis Károly.

Az idény 2020-as folytatása aztán álomszerűre sikeredett a Veszprém megyeieknél, az újonc hat meccset játszott le a bajnokság felfüggesztéséig, és egy-egy vereség és döntetlen mellett négyszer sikert aratott. A legutóbbi négy bajnokiján egyaránt győztesen hagyta el a pályát a gárda, ráadásul ezeken a meccseken egyetlen gólt sem kapott. Itt meg kell jegyezni, hogy az FC Ajka a két feljutó, az MTK és a Budafok ellen összesen tíz pontot szerzett, hazai pályán az elsőt és a másodikat is legyőzte, idegenben előbbivel ikszelt, utóbbit viszont ott is megverte.

Kis Károly tavaly nyáron tért vissza a csapathoz Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Senki sem gondolta, hogy tavasszal csak a Vasastól kapunk ki és négy fordulón keresztül megőrizzük hálónkat a góltól. Ebben nagy szerepe volt annak a téli munkának, amelyből mindenki kivette a részét a klubnál, a vezetőség és a stáb remek összhangban dolgozott össze az átigazolások kapcsán. Összeérett a csapat, amely remek idényt zárt újoncként.

Kis Károly az MLSZ határozatával kapcsolatban megjegyezte, nehéz jó döntést hozni, hiszen egy rendkívül bonyolult helyzet állt elő. – Nem tudjuk, mit hozott volna számunkra a folytatás. Az biztos, hogy minden adott volt a további jó szerepléshez, szeretnénk majd ezen az úton továbbhaladni.

A szakember a koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy közel 30 éve van a futballban mint edző, és azt szokta mondani, hogy nagy meglepetés már nem érheti, de tévedett. – Minden hiányzik, a napi munka, a felkészülés, az edzések és a mérkőzések. Persze most is van mit tenni, edzésterveket készítünk, tartjuk a kapcsolatot a futballistákkal, akik már nagyon játszanának. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba. Ha kell, akkor zárt kapus meccseken, de azt ki kell emeljem, hogy a labdarúgás a közönséggel teljes. Ez ránk különösen igaz, mert fantasztikus szurkolótáborunk van.

Az FC Ajkánál jelenleg továbbra is egyéni edzésterv alapján, külön készülnek a játékosok. A közös gyakorlások június elején rajtolnak el az új idényre, amelynek egyelőre nincs kezdési időpontja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában