A legjobb állapotba kerülni

2019.05.31. 11:30

Mikler Roland: Bízom benne, hogy megmutatjuk, amit tudunk

Final four-szerepléssel búcsúzik a veszprémi csapattól Mikler Roland. A válogatott kézilabdakapus immáron rutinos BL-rókaként, nem mellesleg kiváló formában várja utolsó nagy megmérettetését a bakonyiak színeiben.

Horváth Gábor

Mikler Roland.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A dunaújvárosi születésű hálóőr 2014-ben igazolt a királynék városába, s rögtön az első szezonjában Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott a csapattal. A négy évvel ezelőtti és a mostani Mikler Roland között óriási különbség van, ami a tapasztalatot illeti, mindenképpen, ő is úgy emlékszik vissza első final four szereplésére, hogy alaposan megszeppent a Kölnben tapasztalható hangulattól.

– Az a miliő talán kicsit soknak bizonyult elsőre. Remekül sikerült az első év, és nagyon akartam, hogy a négyes döntő is hasonlóan jó legyen, emiatt pedig görcsössé váltam – nyilatkozta a Naplónak Mikler Roland.

Azóta eltelt négy év, és a válogatott kapus a legjobbak között bizonyíthatott, növelhette rutinját, az első final fourt további kettő követte. A csúcsra nem sikerült felérni, idén talán meglehet az áttörés. Az optimizmus egyik oka az, hogy a Telekom Veszprém formaidőzítése, úgy tűnik, remekül alakul ebben a szezonban.

– Ez volt a cél, fontos, hogy az idény végén jó formában legyünk, hiszen ez az év legfontosabb és legszebb része. Csak úgy tudunk nagy eredményeket elérni, ha ebben az időszakban jól működik a csapat játéka. Sikerült a Szeged ellen bizonyítanunk, és eddig a BL-ben is minden rendben volt, s ha már eljutottunk a final fou­rig, ott is kutya kötelességünk a legjobb arcunkat mutatni.

Mikler Roland az ami jó, azon ne változtass elvet vallja, úgy vélekedik, alaposan fel kell készülni a Kielce elleni szombati elődöntőre, de nem kell gyökeresen más dolgokban gondolkodni, csak folytatni a megkezdett munkát.

– Egyszerű, csak azt kell mutatnunk a pályán, amit tudunk, igaz, azt közel 60 percen át. Ha sikerül, meglehet a döntőbe kerülés. A legoptimálisabb állapotot kell elérnünk. Említettem, hogy az első kölni döntőmet kicsit túlizgultam, most viszont már pontosan tudom, mi vár ott ránk. Hányan nézik, mekkora a tét. Ezeket a dolgokat el tudom rakni a helyükre, valahová hátra, s ha majd elvégeztem a dolgom, ha jó formában védtem, és kellő mennyiségben tudtam segíteni a csapatnak, akkor előveszem. Hozzáteszem, ez nem egyszerű, speciális dolog a négyes döntőben szerepelni. Ez a kézilabdavilág egyik legfontosabb eseménye, valahol mégis csak egy meccs, nekünk az utóbbira kell helyezni a koncentrációt, és megtalálni a megfelelő állapotot a jó szerepléshez.

A következő szezonban Szegedre visszatérő kézilabdázó remek időszakot tudhat maga mögött, több olyan találkozója is akadt, amikor világklasszis formában védett. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: most is nagyon fontos lesz, hogy a védekezés és a kapusteljesítmény a megfelelő legyen, már azért is, mert ez nagy önbizalmat adhat a csapatnak támadásban is. Mikler Roland megjegyezte, egyszerűen megjósolhatatlan egy ilyen esemény végkimenetele, egy négyes döntőben olyan extrákat tudnak mozgósítani a résztvevők, amelyek sokszor vezetnek komoly meglepetésekhez, bravúrokhoz.

Mikler Roland idén már többször is klasszisteljesítményt nyújtott
Fotó: Penovác Károly/Napló

Kérdésünkre elmondta, egyáltalán nem gondol a jövőre, arra, hogy a hétvégén szerepel utoljára veszprémi színekben.

– Csak azzal foglalkozom, hogy a mai edzés jól menjen, aztán a holnapi edzés jól menjen, és így tovább, majd szombaton azt az arcomat tudjam mutatni, amit én is szeretnék, és ott nyerjünk egy góllal. Csak ez jár a fejemben.

A Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce BL-elődöntő szombaton 15.15-kor kezdődik a kölni Lanxess Arénában.

A másik ágon a macedón Vardar Szkopje és a spanyol Barcelona csap össze, az a mérkőzés 18 órakor rajtol. A helyosztókat vasárnap rendezik, a bronzmeccs 15.15, a finálé 18 órakor indul. Természetesen ezúttal is rengeteg szurkoló kíséri el a bakonyi csapatot Németországba, de a klub azokra is gondolt, akik itthon szorítanak az együttes sikereiért. A hagyományoknak megfelelően idén is óriás­kivetítő működik majd a Veszprém Aréna előtti téren, a drukkerek – valószínűleg több ezren – szombaton és vasárnap is szoríthatnak kedvenceikért ezen a helyszínen. Ugyanitt lesz a csapat fogadása is hétfőn. A szervezők 18 órára várják a szurkolókat, a hazatérő fiúk köszöntése, a távozók búcsúztatása pedig 19 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!