A válogatottság a cél

2018.05.06. 09:00

Szélesy Bence egyre nagyobb sikereket ér el íjászatban

Gyerekkorában az egyik kedvenc filmje, Kevin Costner főszereplésével, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme volt. Ekkor határozta el, hogy íjász lesz.

Szendi Péter

Szélesy Bencének az egyik kedvenc filmje, Kevin Costner főszereplésével, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme volt. Ekkor határozta el, hogy ő íjász lesz. Eleinte otthon űzte a sportágat, majd mindkét nagymamája tanácsolta, hogy menjen le Alsóörsre, és mutassa meg a tudását Fotó: Szendi Péter

Eleinte otthon űzte a sportágat, majd mindkét nagymamája tanácsolta, hogy menjen le Alsóörsre, és mutassa meg a tudását. Ennek már lassan öt éve, azóta számos hazai és nemzetközi versenyeken ért el komoly sikereket Szélesy Bence.

Rögtön megtetszett neki az a miliő, ami őt Alsóörsön fogadta. Egy kis közösség, Molnár Ferenc szakosztályvezetővel, mondhatni, hogy a második családja. Bence józan életet él, szabadidejében barátaival túrázik, focizik vagy éppen zenét hallgat. Februárban Budapesten volt az Európa-bajnokság, amelyen ő is részt vett. – Itt az előkelő ötödik helyet szereztem meg, erre nagyon büszke vagyok. Hozzáteszem, rengeteget készültem a versenyre, hetente ötször edzettem az alsóörsi sportcsarnokban. Ráadásul a magyar válogatott több tagjával azóta baráti viszonyt ápolok – mondja a 19 éves Bence, aki villanyszerelőnek tanul, idén érettségizik, de szeretné még a technikumot is elvégezni. Példaképének Brady Ellison amerikai íjászt tartja, de felnéz szüleire is, akiknek nagyon sokat köszönhet.

Szélesy Bence Fotó: Szendi Péter

Beszélgetésünk a felsőörsi Miske-dombon zajlik, ködös, nyirkos időben, de még ilyenkor is csodálatos a falu látképe, főleg, ahogy kimagaslik a két templom. Bence kellőképpen beöltözik, mondja, az íjat is hangolni kell, csakúgy, mint egy jó hangszert. A sporteszközt a helyi önkormányzat támogatásával szerezte meg. Az olimpiai íj súlya 4,1 kilogramm, amely 44 fontos, itt egy középrész felsőkategóriás sporteszközről beszélünk. Bence nyaranta dolgozik az alsóörsi strandon, az ott kapott pénzt pedig íjak és egyéb eszközök beszerzésére költötte el. Természetesen szülei is támogatják az íjászatot, amely egyáltalán nem olcsó sportág. A már említett Európa-bajnokságon kívül hazai versenyeken is komoly sikereket ért el, terem- és terepíjászatban egyaránt. – A tavalyi évem szerencsére nagyon jól sikerült, hiszen augusztusban országos bajnoki címet szereztem Pakson. Ez egy terepíjász-bajnokság volt. Előtte még februárban a dobogó második fokára is állhattam, amely teremíjászat volt, míg szeptemberben bronzérmet szereztem pályaíjászatban. Válogatott versenyzőkkel mérhettem össze a tudásomat, akikre a mai napig felnézek.

Távolabbi elképzelései között szerepel, hogy bekerüljön az ifjúsági válogatottba. Erre minden esélye megvan idén. Két edzőjének szeretne köszönetet mondani, Gergely Endrének és Barta Margit néninek, akiknek a kezei alatt nagyon sok kiváló íjász megfordult. Nagy álma, hogy egyszer kijusson az olimpiára. A 2020-as tokiói ötkarikás játékokat még korainak tartja, de reméli, hogy 2024-ben Los Angelesben már képviselheti a magyar színeket. Sajnálja, hogy ennek végül nem Budapest ad otthont, mert így könnyebben szerzett volna olimpiai kvótát a rendezési jog által. Persze ez csak abban az esetben érvényesült volna, hogyha olyan eredményeket produkál. Kitartása, szorgalma, a sport iránti alázata példaértékű lehet sok fiatal számáéra. Csendes, szerény sportoló, aki nem kérkedik az idáig elért eredményeivel, csak teszi a dolgát. Számára felüdülést jelent az, ha egy terepíjászaton részt vehet, mert imádja a természetet, ezért is várja már nagyon a tavaszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában