A könyv jó útitárs

2 órája

Könyvállomás a vasúti váróban

A Jókai Mór Városi Könyvtár és a MÁV Zrt. együttműködésének eredményeképpen új szolgáltatással bővült a pápai vasútállomás. Az egykori fali telefon helyén könyvállomást alakítottak ki, az itt fellelhető kötetek az utasok, a vonatra várók idejét teszik kellemesebbé.

Haraszti Gábor

– A könyv mindig jó útitárs: megvigasztal, tanácsot ad, kikapcsol, szórakoztat, ismeretekkel gyarapít bennünket – hangzott el a könyvállomás ünnepélyes átadóján, melyen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is jelen volt. 

A könyvállomás mellett padot, fali tárolót és látképeket is elhelyeztek
A könyvállomás mellett padot, fali tárolót és látképeket is elhelyeztek 
Fotó: Haraszti Gábor

A megjelenteket Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője köszöntötte, aki elmondta, év elején kereste meg az intézményt Kaszab Csaba állomásfőnök és Anczuberger Gábor forgalmi koordinátor a könyvsziget ötletével, melyre rögtön igent mondtak. A polcokra leselejtezett, feleslegessé vált, de kifogástalan állapotú könyvek kerültek.

A könyvállomás elsődleges célja, hogy meghozza a kedvet az olvasáshoz

 – A vasútállomás utascsarnokába betérők kedvükre válogathatnak a szépirodalmi-, gyermek- és ifjúsági, szakács- és idegen nyelvű könyvek közül, melyeket helyben olvashatnak vagy ingyenesen elvihetnek. A projekt elsődleges célja, hogy meghozza a kedvet az olvasáshoz, hiszen az állomáson ingyenesen, minden regisztráció nélkül kínáljuk az olvasni vágyók számára a könyveket. A könyvállomás rendszeres feltöltéséről a könyvtár munkatársai gondoskodnak – tájékoztatott a szakmai vezető.

A polcokra feleslegessé vált, kifogástalan állapotú könyvek kerültek
A polcokra feleslegessé vált, kifogástalan állapotú könyvek kerültek
Fotó: Haraszti Gábor

Grőber Attila polgármester rámutatott, tapasztalata szerint a papíralapú könyvek iránt egyre csökken az érdeklődés, mondván, nincs elég idő rá.

– Annál fontosabb, mint olvasmányélményeken keresztül találkozni a világgal, kevesebb van – fogalmazott a városvezető. – Nemcsak az utazóközönségnek fog segíteni ez a kis könyvtár, hanem a vasútnak is, hogy egy kicsit hétköznapibbá váljon. Úgy gondolom, ahogy a vasút, úgy a könyvek is közelebb hozzák egymáshoz az embereket – emelte ki Grőber Attila.

Szebb és kulturáltabb vasútállomás

Venczel Csaba önkormányzati képviselő felidézte azt az augusztusi napot, amikor Áldozó Tamás polgármester irodájában a MÁV vezetőségével megállapodtak a könyvsziget kialakításáról. – Mindössze másfél hónap alatt megvalósítottuk. Még szebb és kulturáltabb lett a vasútállomásunk – mondta a képviselő.

Bánhidai Pál Tamás, a MÁV területi forgalmi osztályának vezetője kiemelte, a világirodalomban számos, vasúttal foglalkozó műre lehet bukkanni, elég csak Lev Tolsztoj Anna Karenina vagy Émile Zola Állat az emberben című művére gondolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában