Az idősek ünnepén szólt a köszöntő

2024.10.11. 17:00

Idősek napján köszöntötték az ünnepelteket

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete uzsai idősek napi ünnepségére idén is megtelt a helyi művelődési ház. Az idősek ünnepén külön köszöntötték a legszebb kort elért vendégeket.

Tóth B. Zsuzsa

Táborosi László uzsai polgármester az idősek ünnepén arról beszélt, hogy fontosak az ilyen összejövetelek.

idősek
Az idősek ünnepén a 85 éves Gelencsér Józsefnét is köszöntötték 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az idősek ünnepén vidámsággal kezelik a gondokat

– Kiszámítható volt a világ, nyugalmasak a hétköznapok, több idő jutott a családra, olvasásra, beszélgetésre. Mára ez sajnos nagyon megváltozott. Elzárkózunk, keveset találkozunk, beszélgetünk. A hírcsatornák, okostelefonok, a világháló nem a legjobb közösségépítő újdonságok, legfeljebb csak annyi jó tulajdonságuk van, hogy állandó tanulásra késztetnek. A mi generációnk volt talán az utolsó, amelyik átélte azt, amikor a modern kor vívmányai nélkül élhettünk nyugodtabb életet. Fontos feladatunk, hogy ebből minél többet próbáljunk átadni gyerekeinknek. A mai napnak szintén közösségépítő szerepe van. A programokra egyre nagyobb igény mutatkozik, ami jól látható a résztvevők számán. Talán újra igény lesz a személyes találkozókra, a közösségi programokra. Ebben nagy szerepet kapnak a civil szervezetek, köztük a nyugdíjasklubok, az idős, tapasztalt emberek – mondta a polgármester.

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete elnöke, Kálmán Béla úgy fogalmazott, hogy az idősek napja az ő tiszteletükről szól. – Magában foglalja az elfogadást, támogatást, szeretetünket, és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tagjai és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. Mindarra az élettapasztalatra, higgadt bölcsességre, amivel csakis ők bírnak, és a türelemre, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket. A világunk apáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Ők építették azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példájából meríthetünk erőt, hitet, bátorságot. Az idősek világnapja 1991 óta számít ünnepnek az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) döntése nyomán. Tisztem ma, hogy a Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete nevében tisztelettel köszöntsem önöket e szép ünnep alkalmából. Önök már mind nyugdíjas éveiket töltik. Nem azért kelnek fel reggel korán, hogy munkahelyükre igyekezzenek, nem nehezül vállukra a munkahelyi felelősség terhe, elvileg nyugodtan élhetnek kedvtelésüknek. De csak elvileg, mert nem találok olyan nyugdíjast, akinek nincs dolga, gondja. Van, aki a nyugdíj beosztásával, más betegséggel küszködik, vagy nem győz a gyermekein, unokáin segíteni, mégis úgy érzi, hogy a család terhére van. És akad, akit az egyedüllét gyötör. Nehézségek közepette felnevelték, majd útjukra bocsátották gyermekeiket. Most pedig unokáik életét egyengetik türelemmel, alázattal. De ahogy az ősz is lehet szomorú, az önök életében is lehetnek nehézségek. Azonban azok megoldásában nagy segítségünkre vannak a települések polgármesterei, például, ha orvoshoz kell menni, vagy bevásárolni. Köszönet érte – mondta az elnök.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere gondolataival csatlakozott az ünnepséghez.

– Egy idős embernek pont annyi dolga van, amennyi egy fiatalnak, és legalább annyira fontos az, amit tesz, mint aki az aktív éveiben van még. A nagyszülők nélkül én meg sem tudnék mozdulni, számíthat rájuk az egész családom, a gyermekem is. El sem tudjuk képzelni, hogy nélkülük hogyan tudnánk rendezni a mindennapjainkat. Nagyon sokat tanítanak a gyermekeinknek a viselkedésről, a szokásokról. Amit én nem tudok, arra mindig ott vannak a nagyszülők, és ők sokkal nagyobb türelemmel tudják elmagyarázni mindazt, amire nekem már sem időm, sem energiám. Köszönöm önöknek ezt és azt, hogy felnevelték a korosztályomat, felépítették a várost, amelynek a polgármestere lehetek. Viszonzásképpen ugyanolyan fontos lesz az összes kérés, tanács és probléma, amit felvetnek. Teljes erőmmel, tudásommal, a rendelkezésre álló eszközökkel igyekszem majd megoldani az idősek problémáit. Hiszen aktív együttműködést folytat önkormányzatunk az összes nyugdíjas civil szervezettel – mondta Dobó Zoltán és megköszönte az idősek együttműködését.

Meskó László az országos szövetség nevében mondott köszöntőt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Meskó László úgy fogalmazott, hogy ez a nap ezért fontos, mert felhívja a figyelmet arra a munkára, amit nyugdíjba vonulás után is végeznek az idősek a családban, társadalomban.

– Az idő felértékelődött számunkra, nagyon nem mindegy, hogy miként telik. Hálás vagyok, ha az önkormányzatok segítik a klubok, egyesületek munkáját, mert ha jól dolgozunk, ők is profitálhatnak ebből, és ha ők jól dolgoznak, akkor mi is. Az idő néha lassan, máskor gyorsan telik, de bizonyos, ha közösséget alkotunk, kegyesebb hozzánk. Az egyedüllét sokkal elviselhetőbb, a nehézségeket könnyebben megoldhatjuk. Hálás vagyok, hogy vállaljátok a közösségek összefogását, hogy részesei legyenek a tagok egy társaságnak, amelyben ha valaki elmond egy történetet, a többiek tudják, hogy mi minden van amögött. Amikor a megbecsülésről beszélünk, az mindenhol ugyanazt jelenti. Az egész országban problémát jelent az időseknek az egészség, az egzisztencia, az emberi méltóság és a kommunikáció. Ha mi képesek vagyunk arra, hogy egymással összefogva, az egészségünket szolgálva éljük a napokat, amelyeket közösen tudunk tölteni, akkor erősebbek vagyunk. Erre az erőre nagy szükség van – hangsúlyozta az elnök.

Külön szólt a köszöntő a legidősebb tagoknak

Az ünnepségen személy szerint köszöntötték a 80. évét betöltő Verebélyi Zoltánt, Tóth Józsefnét, Ruska Gyulánét, Szabó Józsefet, Döbrentei Istvánt. A 85 éves Csaba Dezsőt, Csom Jánost, Hársfalvi Józsefnét, Gelencsér Józsefnét, a 90. évét betöltött Fejes Jánosnét és Frigyek Endrét, valamint a 95 éves Fejes Jánost.

A 80 évesek nevében Tóth Józsefné mondott verses köszöntőt.

A közös ebédet követően Horváth József szavalt, Kocs Ida énekelt, majd a Margaréta Nyugdíjas Klub lépett fel műsorával és citerazene szórakoztatta az ünnepelteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában