Hagyomány és modernitás

2024.09.09. 17:30

Wolfsbergi alkotó munkáiból nyílt kiállítás Várpalotán

Hagyomány és modernitás címmel nyílt meg Heimo Luxbacher kiállítása a Várpalotai Képtárban. A wolfsbergi alkotó művészetét rendkívül sajátos megközelítés és összetéveszthetetlen kifejezésmód jellemzi – hangsúlyozta a megnyitón Campanari-Talabér Márta. A polgármester köszöntőjében kiemelte: immár negyedszázados múltra tekint vissza a Wolfsberg és Várpalota közötti testvérvárosi kapcsolat.

Szabó Péter Dániel

– Az elmúlt 25 esztendő alatt számos alkalommal találkoztak művészeti csoportjaink, képzőművészeink, sportolóink, iskoláink és tűzoltóink. Ezúttal egy kiváló képzőművészt köszönthetünk Várpalotán. Az állami díjas Heimo Luxbacher 38 éves alkotói munkásságát rendkívül sajátos megközelítés jellemzi a festészet, a rajz, a fotó, a szobrászat és az installáció műfajában egyaránt. Kortárs alkotói szemlélete már fiatal korában kialakult. Képzőművészeti és iparművészeti tanulmányokat folytatott, festészetet és rajzot tanult. A szobrászat területén neves művészekkel dolgozott együtt, számos egyéni és csoportos kiállítása volt Ausztriában és külföldön. Művei számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatóak. Számos elismerésben részesült, idén az Ausztriának tett szolgálataiért arany érdemkereszt kitüntetésben részesült – méltatta az alkotót a városvezető. 

Alexander Radl, Wolfsberg alpolgármestere, Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, Heimo Luxbacher és családja, Csontos Katalin és Farkas István várpalotai képzőművészek, valamint Norbert Aichholzer, a wolfsbergi szakképzési központ igazgatója a Várpalotai Képtárban
Fotó: Szabó Péter Dániel

– A művészet képes összekötni az embereket anyanyelvtől és országhatároktól függetlenül. Különösen igaz ez most, amikor a 25 éves jubileumot ünnepeljük – emelte ki Alexander Radl, Wolfsberg alpolgármestere a tárlatnyitón.

Heimo Luxbacher megköszönte Csontos Katalin és Farkas István várpalotai képzőművészeknek, hogy a nyáron alkotásaikkal bemutatkoztak Wolfsbergben, valamint köszönetet mondott a lehetőségért, hogy ez alkalommal új tárlatának a Várpalotai Képtár ad otthont. 

Szeptember végéig láthatóak a Várpalota osztrák testvérvárosából érkezett képzőművész alkotásai a képtárban
Fotó: Szabó Péter Dániel

A szeptember 29-ig látható kiállítás megnyitóján színvonalas műsort adott a Borbás Károly karnagy vezette Tinódi Kamarakórus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában