Ars Sacra Fesztivál

2 órája

Templomséta, koncertek és örömtánc a javából

Idén is megrendezték Balatonalmádiban az Ars Sacra Fesztivált, közölte lapunkkal Töltési Erzsébet, a városban működő Teljesebb Életért Egyesület elnöke.

Kovács Erika

A program keretében az első napon, a Templomok éjszakáján M. Staszny Éva építész mutatta be a barokk stílusú Szent Ignác templomot, majd Zaharovits Sándorné emlékezett meg az ott szolgáló Illés Béla jezsuita atyáról. A résztvevők mécsessel a kezükben folytatták útjukat a kolostor érintésével a Berényi Református Erődített templomig, ahol Faust Gyula református lelkipásztor fogadta és áldotta meg az érdeklődőket, majd Káplán György énekművész gyönyörű dalokat énekelt.

Steinbach József református püspök köszönti a Cor Jesu et Gaudium kórust
Fotó: szervezők/Márton Gergely

Az Ars Sacra Fesztivál a Cor Jesu et Gaudium Kórus szolgálatával folytatódott a Baross utcai református templomban. A koncerten gregorián és klasszikus zeneművek, kórusművek hangszeres kísérettel, versekkel együtt hangzottak el, Balázs Márta és Pusker János karnagyok vezényletével. A házigazda, Steinbach József református püspök beszédében a fesztivál legfőbb gondolatát fejtette ki lélekemelően.

– Igazság és béke zenében és versben – összegzett a püspök.

Szép, alkalomhoz illő műsorral kedveskedett Balatonalmádi Város Vegyeskara, mely Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezényletével Monteverdi, Praetorius, Mozart, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből adott elő az erődített templomban. Nagy sikert aratott a holland Paracetamol Zenekar, melynek nagybőgőse, Kovács Györgyi Balatonalmádiból került 36 évvel ezelőtt Hollandiába. Ez a zenekar később nagy siker kíséretében lépett fel a Vörösberényi Kultúrházban, ahol táncosaik megidézték, életre keltették a történelmi táncok világát. Báli és udvari táncok sajátos ötvözetét játszották és táncolták, örömtánc volt ez a javából, melybe a közönség is bekapcsolódott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában