Előadás

2024.09.07. 21:47

Radnóti Róza koncertje a Csigó Malomban

A gyulakeszi Csigó Malomban legutóbb Radnóti Róza zongoraművész adott koncertet. Az ifjú tehetség még egy csodával határos módon a tűztől megmenekült Madonna-szobor történetét is eljátszotta a közönségnek.

Tóth B. Zsuzsa

A koncertre érkezett vendégeket Bartunek Katalin, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy a koncert ráadásprogram a nyári Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozatot követően. A művésznő maga ajánlotta fel estjét a közönségnek.
 

Radnóti Róza adott koncertet legutóbb a Csigó Malomban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló


A Magyar Kultúráért Alapítvány Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíj ösztöndíjasa, Radnóti Róza bemutatkozójában beszélt életútjáról.
– Iparművész szülők gyermeke vagyok, kiskoromtól a művészetek bűvöletében élek, több művészeti ággal foglalkoztam az elmúlt évtizedekben. A legszívhezszólóbb a zene volt, amely a hivatásommá vált. Amellett igyekszem a képzőművészet, a filmművészet és a tánc területén is tevékenykedni. 2022-ben diplomáztam a zeneakadémián, előtte a salzburgi Mozarteumban is tanultam sok fantasztikus zenésztől – mondta Radnóti Róza.
Előadásában a cseh Janáčektől, a cseh zene beszédszerűségét kutató zeneszerzőtől a Ködben című zongoraciklus első tételét és a Benőtt ösvényen című darabból a Frydeki Madonnát mutatta be. Utóbbi Frydek leégett fatemploma és az abban álló, érintetlenül maradt Madonna-szobor történetét mutatta be zenében elmesélve.   
W. A. Mozarttól a D-moll fantázia és a D-dúr szonáta hangzott el. Schubert C-moll Impromptu szonátája folyton visszatérő, de változó témája bizonyította a zeneszerző tehetségét az esten, majd Liszt Ferenc Itáliában írt Vándorének című ciklusából két művet adott elő az ifjú zongorista. Az Eglogue és a Sposalizio hangzott el. Utóbbit Raffaello műve, a Mária eljegyzése című alkotás ihlette.  
A koncertet követően tombola és borkóstoló várta a vendégeket, utóbbi a Horváth Pince kínálatából.
 

Radnóti Róza fiatal kora ellenére több területen próbálta ki tehetségét, kreativitását. Kamarazenészként olyan zenészekkel működhetett együtt, mint Baráti Kristóf hegedűművész, Balogh József, Borbély László, Érdi Tamás és Ránki Fülöp zongoraművészek, Dubóczky Gergely karmester vagy Rácz Zoltán karmester, ütőhangszeres művész. Róza, aki 2022-ben szerzett kitüntetéses MA diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Balázs János, Csalog Gábor és Kemenes András, a salzburgi Mozarteumban pedig Rohmann Imre diákjaként gyermekkora óta több országos és nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Európa több országában adott már koncerteket olyan helyszíneken, mint a müncheni Gasteig, a salzburgi Mozarteum Wiener Saalja, vagy Budapesten a Budapest Music Center, a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia vagy a Vigadó. A 2024-ben Fischer Annie-ösztöndíjat nyert fiatal művész tanulmányai során Becht Erika, Eckhardt Gábor, Fejérvári Zoltán, Hambalkó Edit, Lantos István, Némethy Attila és Wagner Rita növendéke is volt. Iparművész család gyermekeként nem újdonság számára egy ötlet kidolgozása és megvalósítása. Az általa alapított, fiatal zenészekből álló kamaracsoport, a Kamara-Kör ezidáig öt évadot valósított meg. Róza szerteágazó művészeti érdeklődését, mely a vizuális művészetekre is kiterjed, szeretné zenei tevékenységének a részévé tenni, s a jövőben összművészeti alkotásokba foglalni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában