Könyvbemutató

2 órája

Képeslapok Pápáról

A Jókai Mór Városi Könyvtárban Áldozó Tamás leköszönő és Grőber Attila megválasztott polgármester jelenlétében mutatta be Üdvözlet Pápáról! Képeslapok Pápa városából 1897–1944 című kötetét Ürmös Lóránt. A könyvbemutatón az is kiderült, hogy Pápán ki és mikor jelentette meg az első képeslapot.

Haraszti Gábor

Áldozó Tamás, Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője, Ürmös Lóránt és Grőber Attila a bemutatón Fotó: Haraszti Gábor

Ürmös Lóránt a Türr István Gimnáziumban érettségizett, első elbeszélései a Magyar Ifjúságban jelentek meg, majd irodalmi interjúkat készített. Legszívesebben helytörténeti jellegű cikkeket ír, jelenleg a Szentendre és Vidékében publikál. Mint mesélte, negyven évvel ezelőtt egy budapesti antikváriumban akadt rá a Pápát ábrázoló első képeslapra.

Főbb épületek, terek, utcák, diákrajzos képeslapok is szerepelnek a könyvben Fotó: Haraszti Gábor

Áldozó Tamás köszöntőjében kiemelte, nevezetes épületeket, sok emlékezetes pillanatot látunk megörökítve a képeslapokon, melyek önmagukban is sokat elmesélnek Pápáról. Grőber Attila beszédében emlékeztetett, az első képeslapot 1870-ben, a porosz–francia háború alatt adták ki, és csak 27 évnek kellett eltelnie, hogy Kis Tivadar pápai könyv- és papírkereskedőnek köszönhetően a városban is megjelenjen az első képeslap. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában