Jó hangulatú séta

2024.09.10. 07:00

Bányászlámpás felvonulás a városvédőkkel

Az elmúlt év sikerén felbuzdulva második alkalommal szervezett bányászlámpás felvonulást a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület, a jó hangulatú sétán idén is sokan vettek részt.

Szabó Péter Dániel

A program, amelyet ezúttal is helyi civil szervezetekkel karöltve rendeztek meg a városvédők, az Ady-lakótelepen, az egykori Lignit büfénél indult, majd a kálváriától a Jó Szerencsét Művelődési Központ felé vették az irányt a résztvevők. Ezt követően az egykori bányatröszt épülete mellett elhaladva az esemény végállomásához, a Thury-várban található gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Múzeumba érkeztek, ahol a szervezők bányászszendvicsekkel vártak mindenkit. 

Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke bányászfelszerelésben mesélt a kétkezi munkát végzők mindennapjairól
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nyugodt szívvel mondhatom, a tavalyi sikerre és a komoly érdeklődésre való tekintettel döntöttünk úgy, hogy idén is megszervezzük a bányászlámpás felvonulást, amivel nem titkoltan szeretnénk hagyományt teremteni Várpalotán – mondta el az indulás előtt Juhosné Vavró Zsuzsanna, a városvédő egyesület elnöke. 

Az állomásokon Buzási István, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke és Petrovics László nyugalmazott tanár, helytörténész, valamint Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke idézte fel a helyi szénbányászat eseményeit és anekdotáit. Szó esett arról, miért voltak fontosak a nehéz fizikai munkát végző bányászok számára a vendéglátóhelyek, de a kulturális és sportéletről, valamint a bányászok mindennapjairól is hallhattak azok, akik eljöttek a jó hangulatú sétára. 

A felvonulás hangulatát idén is a Várpalotai Bányász Fúvószenekar alapozta meg, városunk jubiláló művészeti együttese végigkísérte az út során a résztvevőket, több helyszínen zenéltek is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában