Csigó Art Fest 2024

2024.08.25. 15:00

Gitármuzsika Beethoventől Lawallig (videó)

A Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozat keretében a gyulakeszi Csigó Malomban legutóbb Georg-Friedrich Lawall nemzetközi hírű gitárművész adott koncertet klasszikus művek átirataiból és saját kompozícióiból.

Tóth B. Zsuzsa

A „hangvarázslónak” is nevezett művész koncertjére érkezett vendégeket Bartunek Katalin, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány vezetője köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy egy ilyen különleges koncerttel is gazdagíthatják az idei programsorozatot.

Georg-Friedrich Lawall nemzetközi hírű gitárművész adott koncertet klasszikus művek átirataiból és saját kompozícióiból a Csigó Malomban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az est műsorvezetője Dömötörfi Tibor volt, aki elmondta, hogy a német művész 1973 óta játszik nagy sikerrel gitáron, a spanyol lanton, a vihuelán és szitáron. 1952-ben született, gitárt és zeneszerzést tanult Essenben és Münchenben. Spanyolországi debütálása óta Lawall a szakmája egyik nagyjaként számontartott zenész, és számos profi zenészt nevelt ki. Első, Orexis című LP-je 1978-ban elnyerte a Deutscher Schallplattenpreis nevű díjat és az Év művésze címet, Guitar Classics című dupla CD-je pedig világszerte bestseller lett. Számos saját művel gazdagította a repertoárt, köztük négy gitárra és zenekarra írt koncerttel. Hangfelvételeken dolgozta fel Händel csembalóműveit, Beethoven zongoraszonátáit, valamint Schumann és Szkrjabin műveit. Számos koncertútja során többször körbeutazta a világot, számos neves klasszikus, jazz- és rockzenésszel, táncosokkal dolgozott együtt nagy fesztiválokon, rádiós és televíziós felvételeken. Az egyetlen jelentős német szitárjátékos címmel is bír, saját stílust és repertoárt alakított ki. Lawall két éve él a Kis-Balatonnál. Szimfóniák, oratóriumok, operák, kamarazenei művek szerzője.

Az esten G. F. Händel Largójával nyitott, majd bemutatta első szitárkompozícióját, amelyet három nemzeti himnusszal ötvözött. Luis Milan fantáziáját „új zenének” is nevezi a szerző, amelyben a kifejezés és az improvizáció fontosabb, mint a szép polifónia. Ezt követően Heinrich Marschner három szomorú kis dala is elhangzott, majd Lawall azon darabjai, amelyek kapcsán a német jazzpápa, J. E. Behrend úgy írt, hogy Lawall nem jazzt játszik, hanem jazzt, és nem csak azt.

Francesco da Milano Aeolische Fantasie című művét G.-F. Lawall két különleges kompozíciója követte. Az elsőt előkészített, preparált gitárral adta elő, a második pedig egy zseniális diszkóparódia volt, amelyet korábban sok ismert gitáros játszott és rögzített. A hálás közönség ráadást is kapott, a szerző szitáron előadott különleges szerzeménye hangzott el, amit felkérésre írt egy német hölgynek, aki azt kérte, hogy olyan mű legyen, amelyet indiaiak nem tudnak játszani szitáron. Ezért Lawall szitártangót írt.  

Az est szalonprogramjában borkóstolót tartottak a Horváth-pince kínálatából, majd kötetlen beszélgetés, dedikálás zárta a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában