Helytörténet

2024.08.25. 17:00

Badacsonytördemic első írásos emléke 750 éves

Több érdekes előadásból álló egész délutános programot szervezett a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület egy kerek évfordulóhoz kapcsolódva.

Szijártó János

Badacsonytördemic első írásos emléke 750 éves, s ebből az alkalomból még egy újonnan készült könyvet is bemutattak a faluházban.

Bognár Andrea az általa írt Badacsonytördemic című könyvét mutatta be, beszélgető társával, Németh Gergely digitális tartalom készítővel szombaton a faluházban
Bognár Andrea az általa írt Badacsonytördemic című könyvét mutatta be, beszélgetőtársával, Németh Gergely digitális tartalomkészítővel szombaton a faluházban
Fotó: Szijártó János / Napló

A rendezvény Szabó Csaba néptáncpedagógus, a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének előadásával kezdődött, majd Nagy István, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület köszöntőjével folytatódott. A délután folyamán Hangodi László történész-főmuzeológus Tördemici évezredek, epizódok a település régmúltjából című előadását hallhatták az érdeklődők, majd Rab Irén kultúrtörténész Tatay Sándor és Herczeg Ferenc írásain keresztül mutatta be Tördemicet. Szászi József földrajz–biológia szakos tanár a címerekről beszélt, míg Bognár Andrea az általa írt Badacsonytördemic című könyvét mutatta be beszélgetőtársával, Németh Gergely digitális tartalomkészítővel.

Mint elhangzott, a kötet, Vollmuth Péter és Horváth Imre által összegyűjtött helytörténeti írásos és fényképanyag felhasználásával készült, amely terjedelmét tekintve akkora volt, hogy annak áttekintése, rendszerezése is hónapokat vett igénybe Bognár Andrea részéről. A könyv nem a szokásos történelmi korszakokra osztva mutatja be Tördemicet, mint általában a községek történetéről szóló művek, hanem olyan helytörténeti dokumentumok útján, melyek fontosak múltjának megismeréséhez, megértéséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában