Jazzpiknik

2024.07.13. 20:00

Zenei sokszínűség Paloznakon

Különleges zenei kalandozásban lesz része annak, aki augusztus 1–3-a között ellátogat a 12. Paloznaki Jazzpiknikre, ahol legendás nemzetközi sztárok és formációk mellett a hazai jazz élvonala, valamint a legújabb, kísérleti zene is kiemelt helyet kap. A Balaton nagy presztízsű fesztiválján fellép a The Brand New Heavies, Tony Hadley a hajdani Spandau Balletből, a Morcheeba és Anastacia, de a házigazdák egy kislány álmát is megvalósítják, lévén, hogy támogatják a hegedűoktatását.

Király Ferenc

Forrás: archív

Augusztus elején ismét fényekbe, hangjegyekbe, ízekbe és élményekbe borul a balatoni jazzfalu, ahol a szervezők eddig négyszáz koncerttel kedveskedtek a vendégeknek. Miután régóta missziójuknak tartják a zenei edukációt, idén is olyan értékesnek vélt produkciókat mutatnak be a közönségnek, amelyek több korosztálynak is örömet szereznek. Elsején, az úgynevezett nulladik napon a dj-páros, Andrew J és Dan von Schulz nyitja a nagyszínpadot, ahol utánuk a brit díva, Izo FitzRoy következik, akinek blues, soul és gospel alapú dallamait hamar szívébe zárhatja a közönség. A rendezvényfolyam egyik legfénylőbb csillaga, Anastacia aligha szorul bemutatásra, a karcos hangú „sprock-ikon” lassan negyedszázada robbant be a zenei világba, azóta 52 millió eladott lemezt és 225 díjat jegyez, a World Music Awardsot például háromszor nyerte el. A soul, a pop és a rock műfaját vegyítő énekesnő már fellépett Michael Jacksonnal, Luciano Pavarottival és Elton Johnnal is, mifelénk a legnagyobb slágerei mellett alighanem az elmúlt években született dalai is megszólalnak.

Forrás: archív

Másnap a Jazzy Rádió alapító-műsorvezetője, Jazzkovács László „kéredzkedik” fel a nagyszínpadra, majd egy valódi örökzöldnek, Tony Hadleynek lehet tapsolni. A ’80-as évek pop-rock hangzását sokan a Spandau Ballethez kötik, a korszak újromantikus zenei irányzatának jeles képviselője volt a csapat, és igazi világsikereket köszönhetünk nekik. Feloszlásuk után Hadley dalszerzőként működött, majd szólókarrierbe kezdett. Ennek idestova negyven éve, de unikális hangjával és szenvedélyes dalaival biztosan meghódítja majd a „piknikezők” szívét. Öt év után a ’90-es évek acid jazz műfajának úttörője, a The Brand New Heavies is visszatér Paloznakra – a híres nótáival, izgalmas és újító dallamaival –, hogy újra nagy funky show-t csináljanak a dűlőben. Sok R&B- és soulsláger fűződik a nevükhöz, de számos hollywoodi szuperprodukció soundtrackjében is helyet kaptak. Szombaton a holland, a popot diszkóhatásokkal, ’70-es évekbeli feldolgozásokkal és modern elemekkel ötvöző Son Mieux táncoltatja majd meg az egybegyűlteket, aztán az est a ’90-es években alakult brit együttes, a Morcheeba koncertjével folytatódik, akiknek a sikere az elmúlt évtizedekben töretlen. A hatmillió eladott lemezzel büszkélkedő csapat a legújabb albumáról is hoz majd dalokat a nemzetközi hírű butikfesztiválra, de ne legyen kétségünk afelől, hogy holdfényes bulijukon a Rome Wasn’t Built In a Day is felhangzik.

A felsoroltak mellett a három napban fellép még az acid jazzt house-zal ötvöző Krakk&Smaak, az utánozhatatlan hangú MF Robots, és a funkdíva, DrGEB&NoSha is, de a piknik fiatal tehetségeknek is helyet biztosít, így például a Gorg&Benzol jazzrocktriónak, az instrumentális zenét játszó Symbiosis 5 zenekarnak és az art-pop, a jazz és az élő elektronika elemeit vegyítő Palágyi Ildikónak. A hét éve elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon idén is a honi jazzélet jeles képviselői váltják majd egymást. 

A rendezvény ezúttal a Csodalámpa Alapítvánnyal közösen egy nyolcéves kislány álmát váltja valóra azzal, hogy – a tehetséggondozás jegyében, Kiss-Varga Roberta hegedűművésszel karöltve – támogatja a hegedűoktatását. Mint az a fentiekből is kiderül: a fűben ülős piknik most is zenei sokszínűséget kínál, már csak értő fülek, táncoló cipők és behűtött pezsgők kellenek a jó hangulathoz, az újabb élményekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában