40 helyszín, közel 3000 program

2024.07.29. 14:00

Véget ért a Művészetek völgye és már megvan a jövő évi dátuma

Három település negyven helyszínén közel háromezer program közül válogathattak az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljának látogatói az idén. Vasárnap fejeződött be a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, de már megvan a jövő évi dátuma.

Szijártó János

A tíz nap alatt a hazai könnyűzenei élet színe-java megfordult Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, a Quimbytől az Analog Balatonon és Zoránon át egészen Beton.Hofiig. A koncertek mellett ezúttal is népszerűek voltak a színházi előadások, az irodalmi és alkotóprogramok. Bár a fesztivál éppen csak, hogy véget ért most vasárnap, a szervezők már a jövő évi időpontot is közölték. Eszerint 2025-ben július 18. és 27. között vár mindenkit a Művészetek völgye Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

A Művészetek Völgye Fesztivál negyven helyszínén, közel háromezer program közül válogathattak a látogatók
A Művészetek Völgye Fesztivál negyven helyszínén közel háromezer program közül válogathattak a látogatók
Fotó: szervezők

Ami a koncerteket illeti, a Művészetek Völgye Fesztivál nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon a Blahalouisiana nyitotta meg a koncertek sorát és Beton.Hofi zenekaros fellépése zárta azt, a kettő között pedig olyan előadók léptek még színpadra, mint a Quimby, az Aurevoir., a Punnany Massif, a Carson Coma, a Bohemian Betyars, a Belga, a Bagossy Brothers Company, a 30Y vagy az Elefánt. A fesztivál második nagyszínpadának számító Lőtér x Közlekedési Múzeum helyszínen olyan fellépőkre bulizhattak a résztvevők, mint az Analog Balaton, a Pogány Induló, a Vad Fruttik, Sisi vagy éppen a Szabó Balázs Bandája, míg a Cirque du Tókertben Zorán, Dés László, Kern András, és Bródy János koncertjeit hallhatták többek közt, de itt lépett fel a Duda Éva Társulat és a Feledi Project is.
A fesztiválon debütált a Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös darabja, a Tikk-Takk bumm Ember Márk, Dobó Enikő és Csiby Gergely főszereplésével, emellett pedig a látogatók 24 különféle színházi előadást nézhettek meg még a tíz nap alatt. A Creative Europe pályázat, aProd3 nemzetközi projekt keretén belül elkészült darabot is itt mutatták be: a Mi van veled, Akárki? című darab egy, a közönséget bevonó színházi előadás és közösségi élmény a Láthatáron Csoport előadásában.

Vasárnap fejeződött be a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, de már megvan a jövő évi dátuma
Vasárnap fejeződött be a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, de már megvan a jövő évi dátuma
Fotó: szervezők

Ebben az évben több múzeum is csatlakozott a Művészetek völgyéhez interaktív kiállításokkal és programokkal. A Közlekedési Múzeum Ikarus 311-es zenélő buszain idén 12 koncertet élvezhettek a fesztiválozók, miközben végigrobogtak a falvakon a Margaret Island, a Blahalouisiana vagy éppen Wunderlich József dalait hallgatva.

A Művészetek völgye területén azonban nem csak a nagyszínpadok pörögtek, remek jazzkoncertek is hívogatták a látogatókat a Magyar Jazz Szövetség udvarába, a Harcsa Veronika udvarba és a MókusKert udvarba, a komoly- és klasszikus zene rajongói a kapolcsi és a vigántpetendi templom akusztikáját élvezhették, a Világzenei udvarnak idén tíz éve otthont adó Kocsor-házban világzene szólt, míg a Folk udvar a népzenének adott otthont.

A PKÜ Petőfi udvarban nemcsak az esti koncertekre telt meg az udvar, hanem a délutáni beszélgetésekre is, mint a Juhász Anna vezette, az irodalom és a zene kapcsolatát is boncolgató Zene+szó beszélgetésekre vagy az MNMKK Petőfi Irodalmi Múzeum Pilvax Brunchjaira.

A Momentán udvarban tíz napon át pörgött az imprószínház, a Kaláka versudvar hagyományos, udvarzáró koncertjére idén 157 kívánságot dobtak be a látogatók, ebben 83 különféle dalt neveztek meg, amelyből végül egy kétórás koncerten 25 Kaláka-dal csendült fel. A Filmio filmvetítései is nagy sikernek örvendtek, különösen a Kék Pelikán és a Macskafogó vetítése – utóbbi előtt Ternovszky Béla készítővel is meg lehetett hallgatni egy beszélgetést. A fesztiválon tartották meg a Némafilmhez filmzenét! döntőjét is, amelynek nyertesei Burai Zsolt A Pál utcai fiúk című filmre szerzett zenéjével és Vitus Eszter a Simon Judit megzenésítésével.

Az udvarokban is zajlott az élet a fesztivál idején
Az udvarokban is zajlott az élet a fesztivál idején
Fotó: Szijártó János / Napló

Az Analóg udvarban idén 300 fotó készült sörösdobozból épített lyukkamerával, illetve 250 portré analóg fotográfiai eljárásokkal, a Hagyományok Háza Folk udvarban a fesztiválozók több mint 55 órán át mulathattak a táncházban és a folkkocsmában, ahol 40 népdalt tanulhattak meg, elsajátíthatták a moldvai, dél-alföldi, gömöri és bakonyi táncokat és énekeket, a Fűz népi játéktéren pedig 600 szárdudát készítettek a látogatók. A látogatók idén is bebizonyították, hogy helyén van a szívük, hiszen ezúttal 1026 ember adott vért a fesztiválon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában