Kiállítás

2024.07.24. 12:04

Géniuszok dióhéjban

Megnyílt a Wass Albert Könyvtár és Múzeum új tárlata. Az állandó kiállítás Tapolca géniuszait mutatja be.

Tóth B. Zsuzsa

A tárlatot Hangodi László mutatta be a megnyitóra érkezetteknek

Forrás: Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum Tapolca géniuszai című kiállítása megnyitójára érkező vendégeket köszöntve Dobó Zoltán polgármester leszögezte annak fontosságát, hogy a városban a kulturális fejlesztések is előtérbe kerüljenek. 
–  Örülök, hogy a város jelentős intézménye lehetőséget kapott arra, hogy bővítse azokat az ismeretanyagokat, amelyeket a látogatók lelki és szellemi táplálékként magukhoz vehetnek. Külön dicsőség, hogy nagy munka volt kijelölni azon személyeket, akik életútját bemutathatja a tárlat, hiszen nagyon sok tehetséges, szorgalmas emberek élt és él Tapolcán – mondta a polgármester és arra kért mindenkit, hogy legyen büszke a kiváló elődökre, állítsa őket példaként az utókor elé, vigye hírét az új kiállításnak.

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum új állandó kiállítása Tapolca géniuszait mutatja be
A Wass Albert Könyvtár és Múzeum új állandó kiállítása Tapolca géniuszait mutatja be
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás: Napló

Tapolcai géniuszai háromszintes múzeumban mutatkoznak be

Décsey Sándor a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy az új, állandó kiállítás a Magyar Géniusz Program keretében, a Nemzeti Kulturális Alap 36 millió forintos pályázati támogatásával, továbbá közel harminc millió forintos önkormányzati önrészből valósult meg. 

–    A pályázati lehetőség nem biztosított fedezetet az új kiállítótér kialakítására, az az önkormányzati támogatásból készült el. A padlástér egy része szigetelésével, beépítésével, új feljáró kialakításával készült el a közel hatvan négyzetméter területű kiállító tér. A múzeum területe így a másfélszeresére nőtt, az épület háromszintessé vált, hiszen a pincében is kiállító tér van. Sok küzdelem, munka jellemezte a beruházást, amelynek köszönhetően Tapolca 75 géniuszát mutathatjuk be 15 különféle szakmacsoportban. Többek között kiváló, szakmáját magas színvonalon űző orvosok, művészek, pedagógusok, helytörténészek, műszaki szakemberek, zenészek, sportolók, egyházi személyek életét, munkásságát mutatja a be a tárlat, amely akár kétszer ennyi helyi életrajzot is felvonultathatna a 18. századtól a 21. századig – mondta az igazgató. 

Hozzátette, hogy a kiállításon olyan egykori tapolcaiakkal találkozhatnak a látogatók, akikre méltán lehetnek büszkék a helyiek. A kiállítás mottóját Német István Péter korábbi munkatárs fogalmazta meg. A szerint a géniusz a jóra törekvő tehetséges ember. A tárlat megvalósításában minden lehetséges munkát helyi vállalkozók végeztek.

Önmagáért beszél az értékmegőrzés

Ódor János Gábor a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a szervezet hazánk és a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb olyan szervezete, amely a kis vidéki múzeumokat tömöríti. 
-    Fontos, hogy minél több, a tapolcaihoz hasonló intézmény legyen. A vidéki muzeológia hatalmas lehetőséghez jutott a Magyar Géniusz Program három és fél milliárd forintos szakmai támogatásával. 

A nyertes intézmények komoly eredményeket értek el a kutatási projektekkel, időszaki és állandó kiállítások létrehozásával. A tapolcai intézmény a teljes pályázott összeget megkapta, hiszen az itt folyó értékmegőrző és feldolgozó munka önmagáért beszél és olyan pályázatot adott be, amely a teljes támogatást indokolta – mondta az igazgató. Hangsúlyozta identitásunk szempontjából a helyi értékek megtalálása fontosságát. Méltatta a tapolcai kiállítás kurátorai, Décsey Sándor és Hangodi László főmuzeológus munkáját, hiszen kiváló módon közelítették meg a géniusz témát, a 75 tapolcai személyiség országos szinten is jelentőset alkotott saját területén.

A Tapolca géniuszai című kiállítást Hangodi László mutatta be a megnyitóra érkezetteknek.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában