Kőfeszt

2024.07.28. 20:00

Nincs kompromisszum!

Csúri Ákossal, a fesztivál megálmodójával beszélgettünk az idei, immáron hatodik Kőfesztről, programokról és újdonságokról, valamint arról, hogyan került a népzene a strandra.

Hegyi Zoltán

Csúri Ákos

Fotó: archív

Eldőlt, idén is lesz Kőfeszt, július 31-én nyílnak a kapuk, immáron hatodszorra. Azért ez a felkészülési periódus nem volt izgalommentes.

Nagyon nem. Nagy szerencse, hogy sikerült támogatókat is bevonni.

Miért? Eddig nem panaszkodott a támogatás hiányára.

Most sem, de a struktúra egészen más lett. Erre azért volt szükség, mert ugyan a Veszprém–Balaton 2023 EKF minden tekintetben a rendezvénysorozat kiemelt támogatója volt, de idén már nem támaszkodhattunk rájuk – lévén véget ért a kulturális évad. Viszont jelezték már korábban is, hogy kiemelten azokat a programokat támogatják, amelyektől elvárható, hogy a programsorozat vége után is életképesek maradnak – a jelek szerint bennünk látták a potenciált. Ez jól esik, ugyanakkor hatalmas kihívás elé is állított bennünket januárban.

Megoldották?

Meg. Mert sikerült a Kőfeszthez hasonló gondolkodásmódú támogatókat találni. A Duna Aszfalt például azt kérte, hogy az ő támogatásukat gyerek és családbarát programokra költsük. A Szabadics Zrt. szintén konkrétan megmondta, hogy ők a sokszínűség jegyében a nagyszínpad produkcióit támogatják. És évek óta töretlen támogatóink, talán már mondhatom, hogy barátaink, a Kőkút Kert Vendéglő tulajdonosai Kékkúton, akik komoly anyagi segítséget nyújtanak. Ők szeretik a Kőfesztet, szeretik a programokat. Nem feltétlenül azt nézik, hogy a támogatás mértékével egyenes arányban nő-e az eladott leves vagy limonádé mennyisége, hanem örülnek, hogy igényes programokat viszünk hozzájuk, hogy jó emberek vannak náluk. Ezt a rendkívül pozitív hozzáállást próbáljuk a magunk szerény eszközeivel viszonozni, ezért lesz idén új programelem, hogy Kálloy Molnár Péterrel, vagy Szaszák Zsolttal lehet együtt reggelizni, miképpen a Szent Efrém Férfi énekegyüttes tagjaival közös asztalnál ebédelni náluk. Melléjük ülve lehet tőlük kötetlenül kérdezni, velük beszélgetni – ezzel is erősítjük a Kőfeszt emberközeliségét.

Mely fellépőkre számíthat a látogató idén a nyugalom fesztiválján?

Az előbb említetteken túl Pál István Szalonna és bandája, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Modern Art Orchestra trió Petőfi szuperprodukciójával, a Misztrállal, Hevederrel és Üsztürüvel, fellép Egri Péter és a Mystery Gang, az idén 15 éves színészzenekar, a Harmadik figyelmeztetés is,  megnyílik a rendkívül tehetséges, mindössze 18 esztendős Mlinkó Márton László „Kölök” című kiállítása, mint ahogy kerekasztal-beszélgetések is alátámasztják a kőfesztes szlogent, miszerint itt „élőben chatelünk”. A Firkin – Szalóki Ágival és Horti Zoltánnal – ősbemutató keretében viszi színpadra Berg Judit Rumini Tükör-szigeten című könyvéből készült előadást. Idén második alkalommal rendezzük meg a Kő-Bajusz-Fesztet, ahol minden a magyar bajuszról szól – beretválással, fotószínházzal, kézműveskedéssel, gyerekprogramokkal –, fénypontja pedig a bajuszmustra lesz. Rengeteg családi és gyerekprogram – például a gólyalábas Langaléta Garabonciások, a Görömbő Kompánia, Barta Tóni Paprika Jancsija vagy Pályi János Vitéz Lászlója –, valamint kézműves-foglalkozás várja az érdeklődőket.

Lesznek olyanok is, akiket eddig még nem láthattunk a Kőfeszten?

Természetesen, mint mindig. Főleg a színházi és jazz produkciókban. József Attila szabad ötletek jegyzékét Sütő András mondja el a Hanczár János udvarban, a Botond pajtában Gubik Petra koncertje lesz, míg Márfi Márk Telik című hatalmas sikerű önálló estjét hozza, a könnyedebb műfajban pedig Szaszák Zsolt Zámbó Brigittával, illetőleg Serbán Attila énekel musical- és operettslágereket. Szalóki Ági is először jön hozzánk, míg Botos Éva a 80-as évek slágerlistáiból állított össze könnyűzenei stand-upot. De a latin muzsika kedvelői sem maradnak hoppon – a Gyöngyhalász révfülöpi koncertje garantálja ezt.

A programfüzet már elérhető az interneten, így tudtam meg, hogy egyik személyes kedvencem, Pokorny Lia is a fellépő művészek között van. Tőle mit láthatunk?

A majdnem tökéletes boldogság receptje című, improvizációval és interaktivitással fűszerezett egyszemélyes estjét Botos Éva rendezésében.

A Kőfeszt elsősorban a népzenére, a néptáncra koncentrál, de teret enged és ad más műfajoknak is. Miért?

Mert összművészeti fesztivál és annak így van értelme. De nyilván a fundamentum a magyar néphagyomány – a Pusztai rókák köveskáli lovas nomád harci bemutatói mellett a nagy sikerű folkprogramok (Fordulj egyet, ne nevess!, Pannon forgatag, az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni és Horti Zoltán pajzán meséi) idén sem maradnak el, mint ahogy az éjszakai táncházak sem.

Úgy hallottam, hogy a legutóbbi Kőfeszt Folkklub egészen különleges helyszínen volt.

De még mennyire! Még akkor is ha a helyszín nem ismeretlen a kőfesztes közösség előtt. Két hete akkora hőség volt, hogy lamentáltam azon, van-e értelme 40 fokban megtartani a mezőségi klubot a Botond pajtában. Aztán vasárnap reggel – ilyen ébredés utáni első sugallatként – egy Kőfeszt-szívű nagyon kedves ismerősöm hangosan gondolkodott: „miért nem viszitek le a pálkövei strandra?”. Még délelőtt átszerveztük az egészet, ahol délután egy talpalatnyi hely nem volt, az emberek odajöttek fürdőruhában, és hallgatták a mezőségi népzenét, énekeltek a Dúdolóban, vagy tanultak széki táncot. Egyetlen rosszalló pillantást nem vetettek. És pont ez a Kőfeszt küldetése, hogy azok is hallgassák és szeressék meg a magyar népi kultúra különböző formáit, akik azt hiszik, hogy ez tőlük távol áll. Ezért is tartok ki amellett, hogy ingyenesek legyenek ezek a programok, mert hiszem, hogy a néptánc és a népi kultúra az anyanyelvünk, az anyanyelvéért pedig nem fizet az ember.

Megszokhattuk, hogy a helyszínek száma évről évre nő. Idén is lesz új belépő?

Idén a megszokott Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Pálköve mellett Révfülöp debütál. Eddig is volt kölcsönös udvarlás, de a „kerítő” a Mi otthonunk, Mi jövőnk (MiMi) Civil Egyesület lett, akik megkerestek minket, hogy szeretnének csatlakozni a fesztiválhoz. Erre eddig is volt lehetőség, de hiába volt a polgármester minden pozitív erőfeszítése, a testület ellentállt ennek. Révfülöp ideális helyszín, van egy nagyon jó szabadtéri színpada. A révfülöpiek szívesen jöttek Kővágóörsre, Köveskálra megnézni a produkciókat, de megérdemlik, hogy náluk is legyenek programok. Másfelől Révfülöp kifejezetten üdülőtelepülés, ahol nagyon sok a turista is, akikkel megismertethetjük a magyar népi kultúra szépségeit anélkül, hogy az erőltetett lenne. Nagyon kíváncsi vagyok a fogadtatásra, nem árt néha egy kis változatosság!

A célok változatlanok?

Igen. Nincs kompromisszum! Ha a kérdés úgy hangzik, hogy létezhet-e olyan, hogy valaha is engednék ebből, akkor az a válaszom, hogy amennyiben erre kényszerülnék, az lenne az utolsó napom, amikor kimondom a számon azt a szót, hogy Kőfeszt.

A fesztivál magas színvonalú eseményei változatlanul ingyenesen látogathatók, ami párját ritkítja. Csak szponzori támogatással lehet ezt megvalósítani?

Van lehetőség a helyszíni támogatásra, jogilag teljesen tiszta adománygyűjtő ládák segítségével. Ezt a pünkösdi  Kőfeszt – A szabad táncháznál vezettük be, és a sikere miatt döntöttünk a folytatás mellett. Mindig nehéz pillanat a szervezők részéről egy kezdetektől ingyenes rendezvény esetében azt mondani, hogy segítsél te is. Ugyanakkor a Kőfeszt egy közösség. A kőfesztesek erre a fesztiválra nemcsak a programok miatt készülnek, hanem azért is, mert minden évben itt találkoznak egymással. Ők is pontosan tudják, hogy a produkciók nem ingyen vannak, hogy a művészeknek gázsijuk van, amit ők közönségként öt napon át ingyen kapnak. Ezért csak annyit kérünk, hogy ha tudsz, akkor egy kicsit segítsél! Nem mondjuk, hogy mennyivel, nincsen limit, amennyivel tudsz, amennyit megengedhetsz, vagy amennyit ér neked. 

Van más is?

Van. Természetesen nekünk is fontos a környezetvédelem, amit többek között arról az oldalról közelítünk meg, hogy a fesztivál ideje alatt meleg lesz, ergo mindenki sok vizet, üdítőt, netán sört fogyaszt, többnyire PET-palackból, sörösüvegből. Ezért a REponton keresztül létrehoztunk egy célzott visszaváltási QR-kódot, ahol a Kőfeszt javára lehet visszaváltani a palackokat, üvegeket. Ezáltal egyfelől teszünk a környezetünk védelméért, másfelől ezekkel az 50 forintokkal is azt segítik elő az érdeklődők, hogy jövőre is lehessen program. Ez apróságnak tűnik, de sok kicsi sokra megy. De szolgáltatásként még segítünk is, mert adunk egy kis névjegykártyát a megfelelő QR-kóddal, így le sem kell tölteni az applikációt a telefonra ahhoz, hogy támogatni lehessen a rendezvényt. Ez nem az alapítvány működésére megy, hanem a jövő évi produkciókra, hogy 2025-ben is lehessen Kőfeszt – A szabad táncház és Kőfeszt – A nyugalom fesztiválja. 

Igaz, hogy újból egyetemista lesz, ahogy a sajtótájékoztatón fogalmazott?

Annyira azért nem, mint egy hölgyismerősöm, aki szinte minden esztendőben újabb és újabb kurzusokkal képzi magát, de jelképesen igen. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő hozta a hírt, hogy a térség universitása, a Pannon Egyetem – amely a jövőre vonatkozó küldetéseként a Balaton régió képviseletét, és annak tudományos kutatómunkával történő támogatását is célul tűzte ki – szintén a Kőfeszt-támogatók közé lép be mostantól, és a  jövőbeni rendezvényeinket anyagilag is segíti. Ennek már volt előzménye pár esztendeje, de ilyen szervezett együttműködés mostantól veszi majd kezdetét.

És a záróvizsgán mivel lenne elégedett?

Az még odébb van. Nekem már az nagy boldogság lesz, ha a „protokollosom” megdicséri a vizsgaruhám, azaz a Kőfeszt vasalt ingben tud vizsgázni, nem pedig gyűrött pólóban. Ez azt jelentené, hogy a kőfesztesek közössége tesz azért, hogy sokáig megmaradhassunk, esztendőről esztendőre vizsgázhassunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában