Visszatérő világsztárok, hat nap alatt nyolc hangverseny

2024.07.28. 15:30

Gidon Kremer koncertjével hétfőn este kezdődik az Auer Fesztivál

A Grammy-díjas hegedűművész, az „élő legenda” Gidon Kremer és a Mendelssohn Kamarazenekar fellépésével kezdődik hétfőn este az Auer Fesztivál Veszprémben. Az előadók vasárnap délelőtt a Hangvillában tartották az első próbát, készültek a közös koncertre.

Balla Emőke

A Mendelssohn Kamarazenekar július 29. és augusztus 3. között tizedik alkalommal rendezi meg az Auer Fesztivált a veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére. A fesztivál egyik fő célja, hogy Auer szülővárosába hozza azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői, másrészt, hogy a nemzetközi zenei világ számára tudatosítsa: a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb egyénisége, Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született. Idén hat nap alatt nyolc koncertet hallhat a közönség három helyszínen: a Hangvillában, a Megyeházán és a Szent Mihály-főszékesegyházban. A hegedű összekötő kapocs a különböző zenei műfajok között, hiszen a fesztiválon nemcsak klasszikus zenei koncertek vannak, hanem népzenei, jazz- és világzenei koncertek. Fontos célkitűzés az is, hogy a pályakezdő vagy a pályára készülő fiatalok is bemutatkozhassanak, nyilatkozta lapunknak korábban Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, az Auer Fesztivál művészeti vezetője. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Sergej Krylov, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett és az Auer Trió játékát. A tizedik évfordulón vannak visszatérő vendégek: Gidon Kremer, Avi Avital és Lucas Debargue.

A hétfő esti nyitókoncerten a Grammy-díjas hegedűművész, az „élő legenda” Gidon Kremer szólójával szólal meg Schumann a-moll gordonkaversenyének szerzői hegedű változata a Mendelssohn Kamarazenekarral. A koncerten közreműködik Madara Petersone. Az előadók vasárnap dél­előtt tartották első próbájukat, hétfőn is próbálnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában