Somogyi Sándor ikonikus fotója

2024.07.16. 11:30

A veszprémi várfeljáró 1908-ban és 116 évvel később

Hogy mennyit változik egy város ikonikus helye, arra jó példa Somogyi Sándor veszprémi fényképész közel 120 éves fotója. A régi fényképre rápillantva mégis a pillanatképen látható emberekre kíváncsi a szemlélődő. Mi lett velük? Jobbra a srácoknak vannak leszármazottai? A középen álló egyenruhások túlélték a hat év múlva kitörő első nagy világégést? Számtalan kérdés.

Juhász-Léhi István

Somogyi Sándor veszprémi fényképész 1908. szeptemberében készült felvételének címe: Díszkapu I. Ferenc József király veszprémi látogatásakor a várfeljárónál. 

Díszkapu I. Ferenc József király veszprémi látogatásakor a várfeljárónál (részlet) Somogyi Sándor 1908-as felvételén

A köztiszteletben álló veszprémi Rainer Pál régész, történész, heraldikus Somogyi Sándor működését 1903–1937 közé teszi. 

Mint az ismeretes – a wiki írja –, a celluloid film 1887-es, majd az első, kifejezetten amatőr és hobbifotósok számára kifejlesztett gép 1888-as kifejlesztésével és piacra dobásával, illetve az előhívó laborok megnyitásával George Eastman és Henry Strong cége, az Eastman Kodak Company több mint egy évszázadra bebetonozta magát a fotográfia vezető cégei közé, mely iparnak a XIX–XX. század fordulóján, illetve a XX. század első évtizedeiben gyakorlatilag egyeduralkodója volt. 

A várfeljáró manapság Fotó: Juhász-Léhi István/veol.hu

A Kodak által bevezetett újítások és üzleti modell a fotográfiát a tehetősebbek szórakozásából, illetve „különleges státuszából” köznapivá és szinte bárki számára elérhetővé tette. A képen látható aszfaltcsík csak ideiglenes és csak a macskakő állapotát óvja meg a felújítás alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában