Hiánypótló mű

2024.03.19. 07:00

Könyvbemutató Pápán: A mi Petőfink

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek gondozásában megjelent Mezei Zsolt A mi Petőfink – Petrovics Sándor pápai diákköltő versei és írásai című kötete. A könyvet a gyűjteményi könyvtárban Hauber Károly mutatta be.

Haraszti Gábor

A könyvbemutató vendégeit – köztük Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt – Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte, a kötetet Hauber Károly, a Türr István Gimnázium tanára mutatta be.

A költőre megszólalásig hasonlító Móricz Heténynek dedikálja könyvét Mezei Zsolt
Fotó: szervezők/Horváth Andrea

– A könyvben minden benne van, ami Petőfi és Pápa kapcsolatát illeti – mutatott rá a pedagógus. – Benne vannak a versek, a prózai szövegek, a tanulmányok, a versek jobb megértését segítő támpontok. Ez egy hiánypótló mű, nem is az első Mezei Zsolttól, örömteli, hogy jövőre egy hasonló kötet várható Jókai Mórról.

Mezei Zsolt elmondta, a kötet ötlete régóta érlelődött benne.

– 2018-ban rendeztünk a gyűjteményi könyvtárban egy kamarakiállítást A mi Jókaink címmel, ez adta az ötletet, hogy A mi Petőfink címmel egy kötetben össze kellene gyűjteni mindazokat az írásokat, amik Petőfitől származnak és Pápához bármely módon kötődnek. A könyv három fő részből áll: az első részben Petőfi Pápán írt vagy ide köthető versei kaptak helyet, a második, viszonylag kisebb részben a prózai írásai szerepelnek, a harmadik, legterjedelmesebb rész pedig tanulmánygyűjtemény, amelyben nyolc tanulmány kapott helyet, melyek 1896 és 2001 között születtek, ezek valamilyen módon foglalkoznak a Pápán született Petőfi-versekkel. A pápai Petőfi még nem a forradalmár, hazafias Petőfi, hanem egy 19 éves fiatalember, aki színész szeretne lenni, de aztán rájön, hogy neki a költészethez van tehetsége, ez köszönhető többek között Tarczy Lajos tanár úrnak, aki meglátta benne a talentumot – mondta a könyv szerkesztője.

A rendezvényen Schuszter Dóra és Móricz Hetény működött közre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában