A világ női szemmel

2024.03.08. 11:00

A Veszprémi Művész Céh kiállítása (galéria)

Valószínűleg a nőnap miatt is, de régi hagyomány, hogy a tavasz közeledése együtt jár egy-egy szép kiállítás megnyitásával Balatonalmádiban, a Pannónia kulturális központban. Ezek a kiállítások női alkotókhoz, festőkhöz, grafikusokhoz, keramikusokhoz, porcelán- és textilművészekhez kötődnek, ezért is viseli az idei tárlat a Női szemmel címet. Rendezője a Veszprémi Művész Céh, melynek 17 hölgyalkotója szerepel a legkülönbözőbb művészeti ágakból.

Őrsi Ágnes

A fiatal irodalmár, Éltető Erzsébet nyitotta meg a tárlatot egy Szabó T. Annától vett idézettel: „Ha madarat szeretsz, égbolt légy, ne kalitka!” Nos, a műveket sok-sok madárszerető hölgy küldte be a felhívásra. A fogadótérbe érve azonnal Korényi Dalma gyönyörű festett kerámiamadaraiból látunk egy sort, alattuk ugyancsak tőle szőttest, a formáció címe: Szárnyak és fűszálak. B. Hegedűs Piros Girl dreams címmel a rózsaszín különböző árnyalataival, áttetsző kristályokkal mutatja be az egészen ifjú hölgyek, kislányok álmait, világát. A játékosság, a napsütötte színek jellemzik Kulcsár Ági egyedi kollázsait. Szőttese is van, ugyan nem világos színekkel, de virágokkal, levelekkel. Talán nem is láttam még szebbet Oláh Kati ékszereinél, melyek alapja antik porcelán, ami ugyan eltört, de a művész kezei által új értelmet nyertek hasznosítható darabjai. 

A Veszprémi Művész Céh kiállítása március 26-ig látogatható a Pannóniában
A Veszprémi Művész Céh kiállítása március 26-ig látogatható a Pannóniában
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Éltető Erzsébet azt hangsúlyozta, hogy a kiállításon látható darabok felfűzhetők az ég–madár tengelyre. Valóban így van, minden alkotás az élet, a természet szeretetéről mesél. Még az olyan szimbólumok is, mint a bika, az orrszarvú vagy a kánya is szerethető metaforává alakulnak át, hiszen Réti Ágnesnél egy-egy szál virággal alkotnak duettet. Nagy Veronika Lombtengere, Csontos Katalin Körhintája, Fekti Vera régi balatoni képeslapokat idéző festményei mind-mind olyan hangulatot árasztanak, amelynek nagyon szívesen vagyunk részesei, és akkor még nem is említettük Tungli Zsuzsannát, aki filctollal készült képein egyenesen az erdő legnagyobb fájának lombjai közé invitál bennünket mesebeli lakók közé. Bokros Júlia a mázas égetés hőfokára valló címmel (A Nap éltető erő) látta el eozintechnikával készült képeit. Elgondolkodtató Meixner Etelka Magzatvíz kollekciója színeivel, porcelánanyagával, és hát tányérokról van szó, mert a világ kerek. Szabó Ágnes Erzsébet bibliai témát választott, Wieloch-Varga Krystina szőtteseket hozott, közülük a megrendítően hatásos Platán került legközelebb a szívemhez. 

A Veszprémi Művész Céh kiállítása március 26-ig látogatható a Pannóniában
A Veszprémi Művész Céh kiállítása március 26-ig látogatható a PannóniábanFotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Egy ilyen kiállításon nem maradhat kívülálló a néző, ha férfiú (mert a polgármesterrel az élen ők is elég sokan voltak), ha nő. Ránk nézve a Női szemmel tárlat újra bebizonyítja az állítást: a nő megtapasztal és együtt érez. Hogy ez még inkább így legyen, a megnyitón Nagy Gergely gitárjátékát hallhattuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában