Ünnepség Pétfürdőn

2024.01.25. 13:00

A magyar kultúra éltette nemzetünket

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére 1989 óta e nap a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból tartottak ünnepséget a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár emeleti nagytermében január 22-én.

Benkő Péter

Mátyusné Tasnádi Marianna, a Kultúráért kitüntetés idei birokosa

Forrás: közösségi ház

A megemlékező ünnepségen Molnár Gyula László önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki többek között arról is szólt, hogy a magyar kultúra volt az, ami az elmúlt évszázadok megpróbáltatásain és katasztrófáin átsegítette a nemzetet. A kultúra őrzője és továbbadója a szülő, a tágabb család, a helyi közösség, és nem utolsósorban az oktatás.

A kultúra őrzője, továbbadója a szülő, a család, a helyi közösség, az oktatás – hangsúlyozta Molnár Gyula László
Forrás: közösségi ház

A rendezvényen átadták a Kultúráért kitüntetést, amit idén Mátyusné Tasnádi Marianna kapott meg, aki a kilencvenes évek óta készíti egyedi hangulatú tárgyait, eszközeit, alakjait. Kerámia- és textilszobrait jól ismerik és szeretik a helyiek éppúgy, mint a környező településeken élők. Az évek során számos színvonalas kiállításon öregbítette Pétfürdő hírnevét.

A Zenével írt történelem egyesület ünnepi műsora
Forrás: közösségi ház

A rendezvény zárásaként a Zenével írt történelem nevű egyesület egy különleges összeállítással lépett a közönség elé, amelyben a Himnusz egy-egy részletére reflektáló verseket, dalokat adott elő, táncokkal fokozva az élményt. A mély átéléssel, magas színvonalon prezentált műsor feledhetetlen élményt nyújtott a közönségnek. Az énekesek Fésüs Éva, Gurcsóné Medve Erika, Molnár Brigitta, Piczil György és Plesz Zsolt voltak, a verseket Sztankovicsné Gál Adrienn, Molnár Brigitta, Kálmán-Nagy Zsanett, Turcsányi Istvánné és Fésüs Éva adták elő, közreműködtek Kovács-Tasi Viktória, Takács Donáta Dóra szólótáncosok, a Pere-Rúzs Tánccsoport és a Rokolya Néptánccsoport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában