Carmina Burana

2023.10.21. 20:00

Világturné után Balatonfüreden aratott elsöprő sikert a Szegedi Kortárs Balett – videó, fotók

Elsöprő erejű, lenyűgöző, életre szóló élményt nyújtó előadással rukkolt ki Echéry-Pataki András igazgató vezetésével a Szegedi Kortárs Balett (SZKB), melynek művészei Carl Orff leghíresebb zeneművére, a Carmina Buranára egyfelvonásos táncjátékot adtak elő Balatonfüreden, a nemrég átadott és zsúfolásig megtelt Kongresszusi Központban október 19-én, csütörtök este. A művel nagysikerű világturné után érkeztek a balatoni városba, ahol Juronics Tamás koreografálásával a helyszín nyitóelőadása volt.

Kovács Erika

Elsöprő erejű, lenyűgöző, életre szóló élményt nyújtó előadással rukkolt ki a Szegedi Kortárs Balett (SZKB), mely Carl Off leghíresebb zeneművére, a Carmina Buranára egyfelvonásos táncjátékot adott elő Balatonfüreden, a zsúfolásig megtelt Kongresszusi Központban

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Lélegzetelállító hatást keltett az előadás minden pillanata, világszínvonalat képviselt a grandiózus, híres muzsika, a művészek előadása, a díszlet, a világítás és a helyszín egyaránt. 

- Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről, emberi mivoltukról - utalt az előadás mondanivalójára Juronics Tamás koreográfus, művészeti vezető. 

A lány szerepében Désirée Bazzani táncolt, a Fiút Vincze Lotár alakította, a Halált Echéry-Pataki András, az SZKB igazgatója vitte színre. A művészek, így Csetényi Vencel, Czár Gergely, Bocsi Petra, Füzesi Csongor, Kiss Róbert, Nier Janka, Diletta Ranuzzi,
Francesco Totaro, Diletta Savini, Nyeste Adrienn, Letizia Melchiorre, Miriam Munno és Giordana Marzocchi is különleges művészi magaslatokba repítette a közönséget. A lenyűgöző díszlet és jelmez Molnár Zsuzsa alkotása, a páratlan szépségű, az előadáshoz tökéletesen illeszkedő világítás Stadler Ferencnek köszönhető. Az előadás páratlan sikerét jelezte, hogy a művészeket többször visszatapsolta a közönség. 

Az SZKB legközelebb a Csajkovszkij Diótörő című színpadi művére ad elő táncjátékot Balatonfüreden a Kongresszusi Központban, november 24-én.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában