Szív alakú sírkövek

2023.07.22. 07:00

Műemlékek közt is egyedülálló látvány

Sokszor nem is hinnék a magyar tengerhez látogató nyaralók, hogy egy kis faluban milyen kuriózummal találkozik egy séta során. Akiket érdekel a múlt és az építészet, nekik azt ajánljuk, látogassák meg a község temetőjét. Úgyis útba esik a 71-es főút szomszédságában.

Benkő Péter

Nehéz eltéveszteni – a 71-es út mellett, a focipálya előtt megállva bukkanunk a védett temetőre

Fotó: Benkő Péter/Napló

A megtekintésre érdemes szív alakú sírkövek Balatonudvari nevezetességei, hiszen hasonlóra másutt, de a környékben sem lelünk. A kőből faragott síremlékek nagy része szív alakú, legalábbis ahhoz nagyon hasonló, de mindenképpen páratlan látvány. Eredetüket nem ismerik pontosan, de vannak, akik egy találékony ezermester kreációjának vélik, mások egy halászember gazdájának és egy kőfaragó legénynek tragikus szerelméről szóló legendát kapcsolnak hozzá. Egy harmadik magyarázat eredete szintén egy tragikus esemény, ahol a közismert, hirtelen támadt balatoni vihar okozta egy szerelmes, de bátor lány halálát a vízen, kőműveslegény-szeretője ezt faragta a kőbe.

Fotó: Benkő Péter/Napló

A műemlék udvari temető jellegzetes sírköveit a múlt században restaurálták, viszont több darab eltűnt, később a megmaradtakat újból felújították, és a mai napig gondozzák. Végül el kell mondanunk, hogy a szív alakú sírköves temető az ország négy védett temetőinek egyike. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában