Kollektív európai emlékezet létrehozása a két külföldi művész célja

2023.06.23. 20:00

Bolhapiacokról gyűjtött tárgyakból nyílt kiállítás

Europa Archiv címmel nyílt kiállítás a holland Erik Kessels és a francia Thomas Mailaender által az elmúlt években európai bolhapiacokról összegyűjtött tárgyakból a Művészetek Háza – Dubniczay-palotában.

Marton Attila

A kiállítás augusztus 27-ig látogatható

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A két alkotó egy európai kollektív emlékezetprojektet indított négy éve, amelyben a múlt nyomait, relikviáit gyűjtik össze a kontinens bolhapiacairól azzal a céllal, hogy rekonstruálják Európa kollektív emlékezetét. A sorozat első állomása a veszprémi tárlat. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatójának köszöntője után Désirée Bonis, Hollandia nagykövete Erik Kesselst méltatta, kiemelve, hogy rendkívül sokoldalú művész. Kurátorként és fotósként is dolgozott, több mint 90 könyvet adott ki, korábban fotószerkesztője volt a Vogue magazinnak is. Hozzátette, különleges a veszprémi kiállítás, amelyen részben olyan tárgyak láthatók, amelyeket magyarországi bolhapiacokról, például a veszprémi lengyel piacról vagy a devecseri piacról gyűjtöttek össze. 

Claire Legras, Franciaország nagykövete megnyitójában arról beszélt, Thomas Mailaender Európa-szerte több száz bolhapiacon járt a kiállítás tárgyainak gyűjtése során az elmúlt években. Hozzátette, az európaiságot is ünneplő kiállításon látható valamennyi tárgynak története van, és különleges a maga módján. 

Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója köszöntőjében arról beszélt, az Európa Kulturális Fővárosa program egyik célja, hogy a térség legyen a kontinens egyik kreatív-kulturális régiója. Ennek egyik nyitányát jelentik a nemzetközi együttműködések, amelyek reményei szerint az EKF-év után is folytatódnak. Dallos Krisztina, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere az EKF Artists in Residence (művészeti rezidens) programjairól elmondta, a meghívott vagy pályázaton kiválasztott külföldi alkotók a térségbe érkeznek, hogy a Balaton ihletésével képzőművészeti, fotóművészeti, ökológiai, összművészeti és irodalmi műveket hozzanak létre. 

Erik Kessels elmondta, míg korábban a dolgok főként helyi kontextusban cseréltek gazdát – miközben megőrizték eredeti jelentésüket és funkciójukat –, újabban a digitális korszak, a globalizáció és a fogyasztói társadalom ezt nagyban megváltoztatta. A tárgyak elveszítik eredeti kontextusukat, és gyakran a hozzájuk kapcsolódó történetek és emlékek is elvesznek. A kiállítással a tárgyakat kiemelik eredeti kontextusukból. A különleges, vicces, meghökkentő és groteszk tárgyak között található például focilabda formájú kulacs (Spanyolországból), ufóra hajazó váza (Belgiumból), a valós funkciójukhoz képest sokkal nagyobb – borotvapamacs – vagy jóval kisebb méretű – aprócska szék – tárgyak, valamint kereszt alakú ültetőedény (Magyarországról) is. A kiállítás – amelynek kurátora Claudia Küssel – augusztus 27-ig látható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában