Bemutató a Dubniczay-palotában

2023.05.03. 10:00

Könyv a könyvtárról

Németh Gábor, az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtára, valamint Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ igazgatójának tollából jelent meg a Padányi Biró Márton könyvtárát bemutató-elemző munka, melynek elkészültét az egykori püspök könyvleltárának feldolgozása előzte meg.

Benkő Péter

Brányi Mária, Porga Gyula, Monok István és Németh Gábor a kötet bemutatóján

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Művészetek Házához tartozó Dubniczay-palotában zajlott beszélgetésen Németh Gábor a kötet létrejöttének előzményeiről szólva elmondta, a 18. században a török uralom végleges megszűnése és a reformáció miatt a római katolikus egyháznak muszáj volt a mögötte álló uralkodói támogatás révén újraépítenie magát, ennek fontos pillérei voltak a könyvek, a könyvtárak. Padányi ebben igen nagy szerepet vállalt, egyházmegyéjét Sümegről az általa építtetett rezidenciából kormányozta, ahol a kor igényeinek megfelelő könyvtárszobát rendezett be. Monok István ezzel a több száz kötetes püspöki könyvtárral kapcsolatban tette fel a kérdést: sok vagy kevés ez a mennyiség? Majd utalt arra, nem csupán a darabszám lényeges, hanem az, a könyveket hogyan, milyen szinten olvassák. – A legtöbb püspöknek hasonló méretű könyvtára volt, de több meghatározó európai gondolkodónak még ekkora sem. Ugyanakkor saját könyvtára mellett Padányi a mikroközösségekben, a plébániákon is elkezdte építeni a könyvtárakat, melyek a papnevelés szükséges eszközei voltak.

A bemutatón Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, mindenfajta építkezésnek, újjáépítésnek voltak kulcsszereplői a későbbi korokban is. Korunk fontos feladatának tartja feltárni, megismertetni a nevek mögött álló személyiségeket. Így például Hornig Károly későbbi veszprémi püspökről is szólt, aki a veszprémi gyermekmenhelyhez telket adományozott a külső püspökkertben, lényegében a gyermekkórház létrejötte az ő anyagi áldozatvállalásának köszönhető. 

Fotó: Benkő Péter/Napló

Brányi Mária alpolgármester, aki szintén részt vett a bemutatón, rámutatott, városunk speciális abból a szempontból, hogy a katolikus egyház, a püspökök voltak a legnagyobb birtokosai, ezért muszáj megismernünk munkásságukat. Fontos az is, hogy a város a rendelkezésére álló anyagi eszközöket ehhez a kiadványhoz hasonló célokra, s ne csupán a pillanatnak élve használja fel. A kiadvány – melynek megjelenését ugyanis más intézmények mellett Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatta – bármely veszprémi könyvforgató számára jelentős értékkel bír. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában