Via Lucis

2023.05.13. 11:00

30 éves a Magyarpolányi Passió

2023-ban a Polányi Passión először nem a szenvedés, hanem az újjászületés áll a történet középpontjában János evangéliuma szerint.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Archív

Míg szenvedéstörténetként passzivitásra késztet, János evangéliuma a szeretet evangéliumaként aktív cselekvésre indít. A szenvedéstörténet helyébe lépő üdvösségtörténetben Jézus kereszthalála nem helyettesíti a saját vétkeink megváltását, hanem éppen ellenkezőleg, példát mutat arról, hogy magunknak miként kell bejárnunk azt az utat, amelyet ő maga is bejárt, amíg a fény kiáradásáig eljutott.

Az előadás alcíme Via Lucis, azaz A fény útja.

A településen a passiójátszás hagyománya a 90-es évek elejére nyúlik vissza. A passiótörténet szereplői a helyi lakosok, a falu közösségének tagjai. A darab rendezője és írója Várszegi Tibor, zeneszerző Szarka gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. Kórusvezető Grőberné Adorján Renáta, díszlet és jelmeztervező Húros Anamária. Jézus szerepében Ragány Misa játszik. Az új rendezésű darab forrásanyaga a János evngéliuma, valamint a János-akta apokrif Krisztus himnusza, mai Jézus szövegek és saját szövegek. Az idei előadásokat a magyarpolányi önkormányzat szervezi, az előadás fővédnöke Vidnyánszky Attila a nemzeti Színház főigazgatója. Az előadásokat május 25., 26., 27., 28., június 2., 3.-án 21 órakor tartják a Kálváriadombon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában