Négyszögletű Kerek Kiállítás

2022.05.10. 14:00

Vándorkiállítás Pápán - Barangolás Lázár Ervin terebélyes életművében

A városi könyvtár májusban és júniusban otthont ad a Lázár Ervin meseíró emlékére rendezett vándorkiállításnak, izgalmas kalandra hívva elsősorban az iskolai csoportokat.

Laskovics Márió

A vándorkiállítást Csiszárné Gyarmath Anett könyvtáros mutatja be az érdeklődőknek

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Lázár Ervin Kossuth-díjas író tiszteletére a Móra Könyvkiadó által 2014-ben létrehozott Négyszögletű Kerek Kiállítás című vándortárlat a Jókai Mór Városi Könyvtárban játékos formában, mesélő tablók, személyes tárgyak, színes gondolatbuborékok során keresztül vezeti be az érdeklődő gyermekeket és felnőtteket a meseíró birodalmába.

A szervezők célja egy olyan könnyen szállítható vándorkiállítás volt, melyben a gazdag hagyatéki anyagot felhasználva minél több helyszínen tudják bemutatni Lázár Ervin művészetének jellegzetes világát. Nagy segítséget kaptak ehhez az író második feleségétől, a pápai származású, József Attila-díjas író, újságíró Vathy Zsuzsától, aki egyedülálló tárgyi emlékekkel egészítette ki a tárlatot, mint például az író kardigánja, csíkos pólója, szemüvege, jegyzetlapja és kevésbé ismert családi fényképeik, tudtuk meg Csiszárné Gyarmath Anett könyvtárostól, miközben körbekalauzolt a Várpalotáról érkezett kiállításban. A kiadó Lázár-kötetei mellett a könyvtár kölcsönözhető könyveit is megtaláljuk, egy asztalon pedig a Pesti Magyar Színház A kisfiú meg az oroszlánok című előadásának színpadi makettjét csodálhatjuk meg. Lázár Ervin egykori bőröndjében érdekességként olvasható, hogy mindig bosszantották őt a nyakkendők. Életében talán kétszer viselt efféle kínzóeszközt. A hozzájuk érkező vendégek nyakáról mindig levágta azokat, és gyűjteményt alakított ki belőlük.

– A Kossuth-díj átvételekor kénytelen volt kérni egy kravátlit a szomszédtól, aki a lelkére kötötte, hogy vigyázzon rá, mert családi örökség. Azonban amikor kijött az átadóról, a barátai megrohamozták az utcán és bosszúból miszlikbe aprították a kölcsönnyakkendőt – idézte fel a humoros sztorit Csiszárné Gyarmath Anett, aki a 45 perces tárlatbemutató során A lyukas zokni című mesét bábozza el a közönségnek.

Mint hozzátette, az író Budapesten született, de a Tolna megyei Alsó-Rácegrespusztán nevelkedett, a nagy szederfa meghatározó helyszín volt életében. Édesapja rengeteg, a fa ágaihoz hasonlóan terebélyesedő történetet mesélt neki. Az ő meséinek, elbeszéléseinek egyik titka a sajátos, új hang, mely egyéni humorával, eszköztárával ötvözve közvetíti a hagyományost. A látogatók újra találkozhatnak többek között Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Bruckner Szigfriddel, Dömdödömmel és Mikkamakkával.

A vándortárlat június 30-ig látogatható. Csoportok számára előzetes bejelentkezés szükséges.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában