Sokszoknyás szépségek

2022.05.02. 11:30

Népviseletekből nyílt kiállítás a berhidai művelődési házban

Lecserélték kötényüket, kendőjüket, ha boltba mentek, nagyanyáinknál megvolt ennek a rendje, akárcsak az otthoni, az ünnepi ruhák kiválasztásának, felvételének, ráadásul a hagyományos öltözeteket nem lehetett akárhogy hordani, gondoljunk csak a sok vasalt, pliszírozott alsószoknyára, amik tartást adnak, még a járás is más bennük – hangzott el a Petőfi Művelődési Házban, ahol Pendelytől a rokolyáig címmel Nagy Zsuzsannának, a Rokolya néptánccsoport művészeti vezetőjének ruháiból nyílt népviselet-kiállítás.

Rimányi Zita

Nagy Zsuzsanna mutatta meg, hogyan kell felvenni a sárközi népviseletet

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Pintér Katalin, a magyar kultúra lovagja köszöntőjében arról szintén beszélt, hogy egykor egy népviseletben lévőről ránézésre meg lehetett állapítani, melyik tájegységről, faluból származik, akárcsak módosságát, családi állapotát, azt, hogy hajadon vagy férjezett, van-e már gyermeke. A régi ruhák darabjait, olykor még alapanyagait is házilag készítették. Több nemzedéket kiszolgáltak. Gazdag motívumkincsük tele jelképekkel, ötletet adhatnak mai öltözeteink díszítéséhez. 

A népviseletek darabjai ma is hordhatók, ha már nem is úgy, ahogy hajdanában, ahogy egykor például a Sárközben több szoknyát egymásra felvettek a lányok, az asszonyok. Ennek módját a megnyitón Nagy Zsuzsanna mutatta meg. Hímzett papucsot, gyöngyös pártát is feladott modelljére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában