Bohém rapszódia és vándordíj

2019.05.06. 07:00

Kórusok rangos seregszemléje volt idén is a Ney Dávid-hangverseny

A Rákóczi Telepi Tagiskola kórusa nyerte az idén alapított Ney Dávid-vándordíjat az 58. alkalommal megrendezett Ney Dávid kórushangversenyen, amelyen idén összesen tizenhárom kórus, köztük három felnőttdalkör lépett színpadra a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

A Várpalotai bányászkórus a Queen zenekar jól ismert slágerét, a Bohém rapszódiát adta elő.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Évtizedek óta rangos seregszemléje a várpalotai és környékbeli kórusoknak a Ney Dávid nevét viselő hangverseny. A 19. század végének legkiválóbb baritonénekese Várpalota szülötte, a városban töltötte gyermekéveit. A nagy terjedelmű, érzékeny baritonjáról s meggyőző színpadi játékáról ismert egykori palotai szabólegény 1884-ben lett az Opera vezető művésze.

Szép hagyomány, hogy minden évben színvonalas kó­rus­zenével adózunk emlékének – köszöntötte a megjelenteket a szerdai rendezvényen Campanari-Talabér Márta. Várpalota polgármestere a Vásárhelyi András Tagiskola képviselőinek társaságában koszorút helyezett el a színházteremben Ney Dávid képénél, majd ezt követően a kórusoké volt a főszerep.

A Várpalotai bányászkórus a Queen zenekar jól ismert slágerét, a Bohém rapszódiát adta elő.
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az előadók nagy száma miatt a megszokottól eltérő módon a hangversenyt két részre kellett bontaniuk a szervezőknek. Az első részben a minősítést kérő kórusok léptek színpadra, a második részben pedig a minősítést nem kérők műsorát hallgathatta a közönség.

A sort a gógánfai Fekete István Általános Iskola énekkara (vezényelt: Asbóthné Körmendi Erzsébet) nyitotta, akik többek között somogyi népdalcsokrot énekeltek, majd a zalai népdalokkal és egy huszárnótával is készülő berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Zaj, de jó! gyermekkara (v.: Füredi Istvánné) lépett színpadra. A Nepomuki Szent János Általános Iskola kórusa (v.: Horváthné Csomó Orsolya) egy afrikai és egy ír keresztény dallamot is előadott hangszeres közreműködők társaságában, míg a minősítésre várók sorát a Million Dreams című dallal emlékezetes produkciót nyújtó Thuri György Gimnázium és AMI kórusa (v.: Tiliné Cartoletti Emerita) zárta.

A második „felvonásban” a Pueri Castelli városi gyermekkórus (v.: Horváthné Csomó Orsolya) lépett elsőként a közönség elé, s énekelte el többek között Gioachino Rossini Coro di Ninfe című szerzeményét, majd a Vásárhelyi András Tagiskola kórusa (v.: Schwarczingerné Köveskuti Zita) adta elő Daróci Bárdos Tamás Szúnyog úrfiját, a Rákóczi Telepi Tagiskola kórusa (v.: Kutenicsné Izer Viktória) pedig Gryllus Vilmos megzenésített verseit énekelte el hangszeres kísérettel. A Bán Aladár Általános Iskola kórusának (v.: Kutenicsné Izer Viktória) előadásában három Bárdos Lajos-szerzemény csendült fel, a pétfürdői Horváth István Általános Iskola kórusa Praetorius Viva la Musica című művét adta elő, az Inotai Tagiskola kórusa (v.: Szabóné Dudás Valéria) pedig Mozartot és népdalokat is énekelt.

Aztán érkeztek a felnőttkórusok. A Napfény női kar (v.: Kutenicsné Izer Viktória) többek között Bartók Béla Bolyongás című szerzeményét hozta el, a Péti férfikar (v.: Kutenicsné Izer Viktória) sármelléki népdalokat adott elő, míg a kórushangversenyt a hagyományoknak megfelelően a Várpalotai bányászkórus fellépése zárta. Nem túlzás állítani, hogy a Borbás Károly karnagy vezette kórus kilépett a komfortzónájából, hiszen Freddie Mercury Bohemian Rhapsody című világslágerét adta elő.

Ezt követően a részt vevő kórusok közösen elénekelték a Már zengve szól az estharang című dalt, majd az emléklapok, illetve az idén létrehozott Ney Dávid-vándordíj átadása következett. Utóbbit a Rákóczi Telepi Tagiskola kórusának képviseletében Kutenicsné Izer Viktória karnagy vehette át Campanari-Talabér Márta polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában