2019.04.09. 07:00
Országos sikert értek el a SÉF iskola tanulói
Miután régiónkban a Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF iskolájának csapata szerepelt a legjobban a vendéglátóipari iskolák számára idén ötödszörre megrendezett Schnitta Sámuel-emlékversenyen, ők voltak a napokban lezajlott országos döntőn szereplő kilencek egyike. Sepsiszentgyörgyről és Párkányból két határon túli iskola is küldött versenyzőket.
A győztes csapat, balról Hoffmann Norbert, Kelecsényi Viktor szakácstanulók, Csordás Liliána cukrásztanuló, Maurer István csapatvezető, Polgár Eszter és Pretz Dávid pincértanulók
A Szolnokon három napig zajló izgalmas rendezvényen először a pincérek és a cukrászok elméleti és gyakorlati feladatokban mérték össze tudásukat szakmánként elméleti online teszt formájában, majd a pincérek nyelvi versenye következett. A teszt széles körű elméleti tudást tételezett fel, az ételkészítési és cukrászati technológiák, a hungarikumok, az italok mélyreható ismeretét és általános intelligenciát. Második nap a szakácsok és a cukrászok az élőmunka menüsorát készítették el, a pincérek pedig egy kihúzott alkalomra (húsvéti díszebéd Hollókőn), négy főre terítették meg az asztalokat, szerkesztettek szabályos menükártyát, és válaszoltak a zsűri szakmai kérdéseire.
Kora délután, amíg a vendégek a csapatok által elkészített ötfogásos menüt fogyasztották, a zsűri a pincérek munkáját figyelte, a szakács- és a cukrászzsűri az ételeket kóstolta, véleményezte. Harmadik nap, a közönség által is látogatható záróprogramon a szakácsok dísztálakat, a cukrászok dísztortákat készítettek, a pincérek pezsgőtöltéssel (egy palack pezsgőt hét pohárba kellett tölteni egyenlő mértékben), fantáziakoktél keverésével zárták a napot.
Mivel a versenyben a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csapata érte el a legtöbb pontot, ők lettek az országos bajnokok. A felkészítésben részt vett Kiss Márta cukrászoktató, Végh Dávid és Mikóczy Zoltán pincéroktató.